Ананиев подкрепи Велкова, Василев с грозно изказване

Приказките в парламента минават всякакви граници

Ананиев подкрепи Велкова, Василев с грозно изказване | StandartNews.com

Страстите в парламента се нажежиха до червено. Искри прехвърчаха между бившите финансови министри Кирил Ананиев и Асен Василев.

По време на изслушването на служебния министър на финансите Росица Велкова относно състоянието на финансирането на дефицита депутатът от ГЕРБ взе думата и похвали предложението на служебното правителство за "удължаване на закона за бюджета". Той в същото време остро разкритикува предишния министър, т.е. Асен Василев за безразборното и безотговорно пилеене на обществените финанси.

Той обясни, че на мястото на служебния финансов министър – Росица Велкова, би постъпил по същия начин. А именно – би внесъл удължаващ закон за бюджета до момента, в който България има редовно правителство.

Според него Василев се опитва да хвърли вината за дефицита върху служебния министър.

Бившият министър на финансите се опита да прехвърли на вас всичко, което коментираме днес. Това са неговите политики, неговият бюджет. Вие сте ги остойностили годишно и сте ги съобразили с макроикономическата прогноза.

Въпросът за дълга при това положение и при тези политики всяка година ще се увеличава с 16 милиарда лева, което означава за 3 години 48 милиарда лева. 

Г-н Василев, като видях какъв сте икономист и как си играехте с нагоре милиарди приходи, надолу милиарди разходи, ще ви посъветвам да не се обаждате много, защото създавате смях“, каза още Ананиев.

По-късно Асен Василев излезе на трибуната, но без да говори за цифри и сметки се заяде с Ананиев: "Имам само един съвет към вас, вслушайте се в думите на Бойко Борисов от миналата седмица".

Тогава лидерът на ГЕРБ се ядоса на съпартиеца си, че е коментирал чий мандат би подкрепила партията им за съставяне на правителство.

"Днес Ананиев се изпуснал. Казал, че трябва да подкрепим втория мандат.  Така му дошло. На определена възраст ерекцията и пикаенето не трябва да се изпуска. Мерете си приказките. Когато говорите нещо, обяснявайте защо го правите", ядоса се тогава Борисов. 

Днес Василев припомни, че бюджетът бе гласуван с 230 от 240 гласа „за“, като бе подкрепен включително от обвиняващия го Кирил Ананиев. „Оттук-нататък да погледнем бюджета с неговата актуализация. Финансовият министър (бел. ред. Росица Велкова) казва, че приходите ще бъдат преизпълнени, разходите по-малко от предвидените, съответно дефицитът ще бъде по-малък от този, който приехме в зала. Ако не се изпълнят всички капиталови разходи, най-вероятно дефицитът ще бъде под 3% тази година, включае COVID мерките. Започваме да дискутираме какво би станало ако приемем бюджет за догодина, който не е внесен в парламента. От нас зависи какво ще стане. От нас зависи какво ще гласуваме и приемем. Ако не искаме 16 милиарда дълг, няма да приемем бюджет с 11 милиарда дефицит, а с 4. Това е напълно изпълнимо“, категоричен бе съпредседателят на „Продължаваме промяната“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай