Адвокат на Грозев проговори. Кой може да го предаде на Кремъл

Интервю на основателя на "Агора" Павел Чиков

Адвокат на Грозев проговори. Кой може да го предаде на Кремъл | StandartNews.com

Павел Чиков, основателят на правозащитната организация „Агора”, която ще защитва журналиста Христо Грозев, заяви пред Нова телевизия, че в черния списък на Москва има общо 180 души. 19 от тях са журналисти, а шестима вече са задържани. Грозев е единственият, който е обявен за издирване и не е руснак. Според Чиков, за да избегне арест, българинът не трябва да стъпва в Русия. Но той може да бъде предаден на Кремъл и от други близки режими. Според юриста държавите, които биха помогнали за задържането и прехвърлянето в Москва на Грозев и останалите от списъка, са бившите съветски републики като Армения, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан.

„Грозев е първият чужденец, преследван наказателно по обвинение за невярна информация за Русия и за войната в Украйна. Това е абсолютно необичайно и показва, че руското правителство е много ядосано на всичко, което той прави професионално”, казва Чиков. И допълва, че официално все още не е обявено за какво точно се издирва българският журналист.

„Казва се само: Христо Грозев. Търси се от руските служби. Сложена е снимката му и това е всичко”, обяснява адвокатът.

В черния списък на Русия групата на журналистите е втората по големина. Най-много са политическите активисти. По закон всеки, обвинен в разпространение на невярна информация, се наказва със затвор от 5 до 10 години.

„Миналата пролет „Белингкат” бяха обявени за чужд агент в Русия, заедно с още няколко групи, които работят като разследващи журналисти и всички те наблюдават войната в Украйна. По тази причина не мисля, че това е директно послание към България, а по-скоро послание, което цели да замлъкнат всички гласове”, коментира Чиков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай