Адемов търси работа с 895 млн. евро

Адемов търси работа с 895 млн. евро | StandartNews.com

София. Близо 895 млн. евро очакваме от Брюксел за новата програма "Развитие на човешките ресурси" през 2014 до 2020 г. Това съобщи министърът на труда Хасан Адемов пред депутатите от социалната комисия в парламента. В сумата са включени и малко над 55 млн. евро от ЕС за заетост и обучение на безработни младежи до 24-годишна възраст.

Парите ще бъдат насочени в три направления. Най-много - 549 млн. евро, ще отидат за разкриване на нови работни места и повишаване на квалификацията на хората. Други 270 млн. евро. ще са предназначени за намаляване на бедността и социално включване на уязвимите групи - хора с увреждания, деца и възрастни, настанени в институции. Третата насока за усвояване на евросредствата ще е за подобряване работата на бюрата по труда, институции в здравеопазването, техническа помощ.

Още това лято може да стартират три схеми от новата програма първоначално с 20 млн. лв. от националния бюджет, които после ще бъдат възстановени, обясни министър Адемов. Това ще бъдат стажове за около 5700 младежи до 24-годишна възраст, лични асистенти за хора с увреждания и "Подкрепа за заетост" на дълготрайно безработни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай