АБВ очаква неизбежна катастрофата в енергетиката

ТЕЦ „Марица-Изток 2“ има дългове близо 1.5 млрд. лева, като само към БЕХ сумата е 1 млрд. лева

АБВ очаква неизбежна катастрофата в енергетиката | StandartNews.com

Катастрофата в енергетиката става необратима. През последните дни фокусът върху отрасъла бе по поредното увеличение на цената на тока. Не се чува обаче дълбокият анализ за реалните причини за този резултат и как те могат да бъдат преборени. Това коментира пред медиите зам.-председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева. Липсата на визия, експерти и политическа воля са причината за колапса, в който се намира в момента енергетиката, посочи тя и отправи критика към финансовите резултати в енергетиката за първото тримесечие.

„Финансовите параметри показват, че първото тримесечие на тази година НЕК увеличава своите загуби с по 12 млн. лв. на месец. Това са едни 12 млн. лв. отгоре, които се пишат на нашата сметка – на вас, на нас, на всички граждани“.

ТЕЦ „Марица-Изток 2“ имат дългове близо 1.5 млрд. лева, като само към БЕХ сумата е 1 млрд. лева. Загубите на предприятието за първото тримесечие пък са 33 млн. лева, каза Ганчева и припомни, че ПП АБВ неведнъж е алармирала за начина, по който тези суми се формират и как българската на практика ТЕЦ се убива за сметка на другите две американски централи.

„Ако за първите 3 месеца на миналата година печалбата на БЕХ е била близо 3 млн. лева, тази година е малко над 1 млн. лева. На фона на всички тези черни статистики и тежки финансови резултати единствено АЕЦ „Козлодуй“ показва много по-високи резултати, спрямо миналата година“, каза Ганчева. Тя добави, че анализът на енергийния микс показва, че всички подсектори на енергетиката са в състояние на тежка криза. И нещо повече. Няма енергийна стратегия след 2020 г. Не е ясно какво се случва с въгледобива. Не е ясно какво точно ще се случи с проекта АЕЦ „Белене“ при така оформената процедура за привличане на инвеститор и отново припомни настояването на АБВ за ясно държавно участие и държавни гаранции в този стратегически за България сектор. АБВ на няколко пъти са сигнализирали за строеж на газопроводи на завишени пазарни цени. Диверсификацията на доставки на природен газ също не води до съществено намаление в цената.

Последният пример е покупката на Булгаргаз на втечнен природен газ. В контекста на растящите всяка година по няколко пъти цени на тока и 60-те процента енергийна бедност у нас, Любомира Ганчева обясни, че съществува нормативен лост в европейското законодателство, който не е използван – антитръстово решение на ЕК, което в ситуация на трайно по-ниска цена на природен газ в Европа (TTF индекс е 12 евро за мегаватчас) да ни позволи да намалим чувствително доставната цена на природен газ, инструмент, от който държавата ни по неясни причини не се възползва.

„Когато европейската цена е по-ниска, отколкото тази на дългосрочния ти доставчик, национално отговорната политика е да се задейства процедура и се намалява цената от дългосрочния доставчик. Защо България не го направи, защо умишлено плащаме едни по-високи цени и „на тъмно“ се правят процедури, с които някой ще спечели, но ще го платим всички българи?“.

Любомира Ганчева съобщи, че ПП АБВ ще сигнализира КЕВР за тази процедура, ще изиска проверка и отчет защо не се спазва европейското законодателство в областта на антитръстовото законодателство при доставки на природен газ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай