НСО ще блъскат коли, ако им пречат

 НСО ще блъскат коли, ако им пречат | StandartNews.com

София. Държавните гардове от НСО придобиват привилегии, с които реално стават над закона. Всеки шофьор, който не отбие автомобила си при звуков и светлинен сигнал на минаващ кортеж, може да бъде изблъскан от пътя.

Освен това гардовете ще могат да санкционират от 80 до 300 лева всеки шофьор, който не изпълнява разпорежданията им във връзка с тяхната дейност.
Това предвижда проектът на Закон за Националната служба "Охрана", който беше публикуван за обществено обсъждане на сайта на правителството заедно с другите проектозакони за специалните служби.

В проекта няма отделни хипотези за нарушенията, но според разпоредбите офицерите и сержантите от НСО ще могат да изискват информация от публични органи, фирми или физически лица при изпълнение на дейността на службата. Органите и лицата, които не предоставят безвъзмездно информацията и не съдействат на гардовете от НСО, могат да бъдат наказани с глоба до 200 лева. За онези, които пък пречат на служител на НСО да изпълни функциите си, проектът предвижда наказание от 500 до 1000 лева. Двойно по-голяма - до 2000 лева, е заложената глоба за шефовете на държавни органи и ведомства, местна администрация, фирми и граждани, които не изпълняват задълженията си по този закон.

Актовете за установяването на нарушенията се издават от упълномощени за целта служители, а наказателните постановления - от началника на НСО. Колите на службата, особено през последните години, бяха забъркани в редица пътни инциденти и предизвикаха възмущението на гражданите. Повече от 20 години НСО работеше без закон, като дейността на службата беше уредена в правилник и с няколко текста в закона за отбраната.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай