И реформаторите отсвириха Радан

 И реформаторите отсвириха Радан | StandartNews.com

Управляващите отрязаха мераците на Радан Кънев да кадрува в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Процедурата по избор на новия състав на регулаторния орган няма да бъде отменена и парламентът ще избере 7-те членове между 11 предложени кандидати. Това е било решено вчера на коалиционен съвет на четирите парламентарни групи, подкрепящи кабинета. Решението идва само ден след като премиерът Бойко Борисов обяви, че е възможно ГЕРБ да не участва в избора заради обвинения на Кънев, че изборът е опорочен заради договорка между ГЕРБ и ДПС.

"Всичко, което е свързано с процедурата по избор на състав на КЗК, е изпълнено - предложенията са направени в срок както от парламентарните групи, така и от отделни народни представители", посочи вчера председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той напомни, че при гласуване на правилата за избор на новия състав на КЗК са били възприети предложенията на реформаторите. Късно вечерта Цветанов е запознал премиера с решението на мнозинството в НС.

Обвиненията на Кънев обаче разгневиха дори партньорите му в РБ. "Забележките за процедурата са след дъжд качулка. Всеки, който е имал възражения, е можел да ги направи миналата седмица", заяви икономическият министър Божидар Лукарски. "Решението е легитимно, процедурата трябва да бъде довършена", отсече съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски. "Ако някой твърди, че има опорочаване, да каже в какво. Аз не виждам нарушения", възмути се и съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов. Той бе категоричен, че е некоректно да недолстваш, без да си дал свои предложения щом направените не ти харесват. Днес кандидатите ще бъдат изслушани от Икономическата комисия в НС, а след това предстои и гласуване в зала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай