Бойко праща двама министри при Путин

 Бойко праща двама министри при Путин | StandartNews.com

Горанов и Теменужка Петкова защитават интересите ни в Санкт Петербург

Двама ключови министри от кабинета на премиера Бойко Борисов - финансовият Владислав Горанов и енергийният Теменужка Петкова, ще отлетят за голяма международна конференция в Русия. Идеята е те да защитават българските интереси на събитието в Санкт Петербург. Още преди време премиерът заяви, че страната ни поддържа добри отношения с Русия и даде за пример визитите на наши министри там.

Българската делегация ще вземе участие в най-големия икономически форум в Санкт Петербург от 18 до 22 юни. Мащабното събитие се провежда под патронажа на президента на Русия Владимир Путин. Стопанинът на Кремъл ще открие пленарното заседание на 19 юни от 14.30 часа местно време, става ясно от официалната програма на форума. Високопоставени източници от Министерски съвет потвърдиха за "Стандарт", че от българска страна в Русия ще бъдат финансовият министър Владислав Горанов, енергийният министър Теменужка Петкова и изпълнителният директор на Булгартрансгаз Георги Гегов. Ключов момент от посещението в Русия е представянето на диверсификационните ни проекти, уточниха правителствени източници. Енергийният министър Теменужка Петкова ще представи изграждането на междусистемната свързаност на България със съседните държави. Както е известно, годишното потребление на природен газ в България е около 2.8 млрд. куб. м, като от тях 2.5 млрд. куб. м се доставят от Русия. Годишно през страната ни се транзитират около 15 млрд. куб. м природен газ. На територията на България са разположени 80% от компресорните станции в региона, както и подземното газово хранилище в Чирен. В енергийната визитка на страната ни пред участниците в Петербургския форум данните ще бъдат отбелязани като важни елементи, които в съчетание с рехабилитацията и модернизацията на газопреносната и националната система ще позволят постигане на диверсификация на източниците на природен газ. Според предварителната информация членовете на правителствената делегация ще имат и двустранни срещи с руските си колеги.

Петербургският световен икономически форум е сред най-значимите събития. Лидери от над 70 държави коментират в рамките на няколко дни ключови икономически, политически, енергийни и социални въпроси. Партньори на събитието са едни от най-големите международни корпорации. Според официалните данни на миналогодишния форум в него са взели участие 7950 водещи експерти, политици и мениджъри от цял свят. А подписаните споразумения са 175.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай