Понеделник,

9% ДДС за храните. Бизнесът каза ще паднат ли цените

От: СТАНДАРТ -
1795
9% ДДС за храните. Бизнесът каза ще паднат ли цените
A
A
A

През последните няколко месеца цените на стоките продължиха упорито да се повишават. Как се отрази увеличението на електричеството на млекопроизводителите и предстои ли нов скок на сиренето? Това коментира в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по по NOVA NEWS Димитър Зоров, директор на Асоциацията на млекопреработвателите в България.

"От 40 до 75 процента се оскъпява сиренето от производителите до магазина. 12 лева е реалната цена на килограм сирене сега. Ако ДДС стане 9 процента за стоките от малката кошница, цената на сиренето няма да падне, но ще спести предстоящо увеличение”, каза Зоров. И обяви: „ Никой не може да каже каква ще е цената на сиренето през юли.".

"Млечните предприятия са пред колапс, те натискат фермерите, които затварят, селектирани животни отиват на кланицата. В един момент ситуацията става безнадеждна. Българският животновъд става неравностоен спрямо останалите страни, където субсидиите са различни, ДДС е различно", каза още Зоров.

"Газът се вдигна четири пъти, шест пъти се е вдигнала цената на азотните торове. Към момента не виждаме компенсаторни механизми. Сега предприятията работят на загуба, потреблението пада, не се продава на реалната себестойност, но това е решение на всеки собственик. Хора, които не са излизали от кабинетите си, трябва да се вслушат в хора, които се занимават с реално производство 365 дни и им изкарват заплатите", заяви още Димитър Зоров.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички