6 партии в парламента според данни на ИМП

6 партии в парламента според данни на ИМП | StandartNews.com

София. ГЕРБ, БСП, ДПС, ББЦ, Ревофрматорският блок и АБВ влизат в парламента, ако изборите бяха в петък, 25 юли. Това гласят данните от проучване на обществено-политическите нагласи в периода 20-25 юли, осъществено от Института за модерна политика (ИМП).

Прави впечатление голямата преднина на ГЕРБ пред БСП 27.2% срещу едва 13,5%. В анализа се прави уговорка, че проучването е проведено преди конгреса на БСП на 27 юли и не отчита евентуални промени в обществените нагласи, предизвикани от извършените в левицата промени. От вчера вечерта Михаил Миков е новият председател на столетницата, на мястото на подалия оставка Сергей Станишев.

Третата партия ДПС получава 7,3% подкрепа с тенденция към растеж. За партията на Николай Бареков "България без цензура" заявяват, че ще гласуват 6%. ББЦ обяви, че ще участва самостоятелно в предсрочните избори, а не с коалицията, с която се яви на евровота през май.

Глас за Реформаторския блок биха дали 4,5% от анкетираните, което е достатъчно над бариерата за влизане в парламента. 4% получава най-новата партия АБВ на бившия президент Георги Първанов, което й дава голям шанс за участие.

Националистическите формации НФСБ и "Атака" получават по 2,4% всяка, което прави малко вероятно влизането им в 43-тото Народно събрание. НФСБ привлякоха в новоучреденото си обединение "Патриотичен фронт" доскорошните партньори на ББЦ от ВМРО-БНД, но няколко регионални структури се отцепиха и останаха при Бареков. 

Изследването е направено преди старта на предизборната кампания за предстоящите парламентарни избори, която ще започне след разпускането на 42-то Народно събрание и назначаването на служебно правителство от президента. Данните засичат нагласите на гражданите преди началото на кампанията.

Запитани каква да бъде формулата на следващото управление, по-голямата част от анкетираните изразяват твърдо предпочитание към еднопартийно управление – 44%. 12% пък смятат, че решението е голяма коалиция между ГЕРБ и БСП. Евентуална коалиция между ГЕРБ и ДПС е предпочитана от само 4%, а между БСП и ДПС – от само 3%. По-широк коалиционен формат с участието на ГЕРБ, Реформаторския блок, "България без цензура" и ДПС е предпочитан вариант за 6%. Всеки пети не може да определи добрата управленска формула след изборите.

В проучването е зададен и отворен въпрос за трите основни качества, които трябва да притежава новият министър-председател на България след предсрочните парламентарни избори. Според анкетираните той трябва да е некорумпиран, отговорен и да е професионалист.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай