600 000 избиратели живеели в чужбина

600 000 избиратели живеели в чужбина | StandartNews.com

Поне 600 000 българи са в избирателните списъци и имат действащи лични карти, но живеят извън България. Те могат да решат във всеки един момент да гласуват. Това обяви зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев пред Гражданския борд за свободни и прозрачни избори, сформиран към служебния премиер.

"Няма един милион липсващи гласове, няма мъртви души, това са реални хора", увери Гунев. По думите му разликата в данните между МВР и списъците на ГРАО е пренебрежимо малка. Към 1 септември има 6 769 000 активни лични карти, отчете Гунев. Към тях трябва да се добавят още 51 000 граждани със зелени паспорти. Други 89 000 души са с неподновена лична карта. "Те може да са както в страната, така и извън нея," посочи Гунев. 78 000 души пък имат право на лична карта, но още не са си им издали такава.

"Когато се вземат предвид лицата с изтекли, изгубени или невалидни лични карти, разликата в данните на МВР и ГРАО става обяснима", заяви Гунев. Трябва да се има предвид и че до 5 октомври 7800 младежи ще навършат 18 години, т.е. ще имат право на лична карта и на гласуване.

Вече 402 станаха одобрените секции за гласуване в чужбина, отчете Силвия Мицова от МВР. "Процесът е изключително динамичен, в петък бяха 362", каза тя.

Шефът на СЕМ Георги Лозанов пък се закани да санкционира медиите, непубликували договорите си за отразяване на предизборната кампания с участниците в изборите. Едва 38% от медиите са изпълнили това изискване, отчете той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай