5 партии срещу новия заем

5 партии срещу новия заем | StandartNews.com

Депутатите от пет партии гласуваха за отпадане на точката за ратификацията на новия заем от 8 млрд. евро за три години, които Министерството на финансите предлага. Да бъде разгледано проекторешението гласуваха само от ГЕРБ и Реформаторския блок. Въпреки това резултатът от вота бе 84 "за", 88 "против" и 5 "въздържали се" и точката за заема остана в дневния ред.

Предложението за отпадане бе на депутата от БСП Жельо Бойчев и бе подкрепено от неговите колеги от Столетницата, от ДПС, "Патриотичния фронт", АБВ и "Български демократичен център". При първото гласуване към тях се присъедини и "Атака", но при окончателното второ гласуване депутатите на Волен Сидеров не се включиха във вота. Ако го бяха направили, заемът щеше да отпадне от дневния ред и нямаше да бъде разглеждан.

На заседанието стана ясно още, че по време на разглеждането на точката в зала ще бъдат премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Владислав Горанов.

Вчера пред bTV председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова (ГЕРБ) заяви, че гласуването на заема ще бъде своеобразен вот на доверие в кабинета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай