400 млн. лв. за енергийна ефективност чакат общински проекти

Срокът за кандидатстване от страна на общините е 28 април 2023 година

400 млн. лв. за енергийна ефективност чакат общински проекти | StandartNews.com

Няма как да се постигне енергийна ефективност само с изолации. Над 400 млн. лева от първия транш от Плана за възстановяване и устойчивост са насочени именно към нея – подобряване на сградния фонд. Става въпрос за дълбоки реновации, смяна на вътрешните инсталации на сградите, на отоплителните системи, на уредите за отопление. Това съобщи пред бТВ Цветелина Пенкова – евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

„Това е много ключова и сериозна тема в Европейския съюз. Ако бъде направен дълбок ремонт на една жилищна сграда, се очаква енергийната ефективност да бъде около 60%. Какво означава това за домакинствата? По-малко разходи за парно, газ, ток. Според някои данни сметките биха намалели с 50%. В България недвижимото имущество като собственост е доста висок процент. Такъв тип подобрения повишават и себестойността на жилищата“, посочи Пенкова.

„Срокът за кандидатстване от страна на общините е 28 април 2023 година. Призивът е да се прегледат програмите и да се използва тази възможност. Това включва училища и болници. Ако не бъдат усвоени тези пари, просто ще ги загубим. Политическата криза и нестабилност не трябва да бъдат за сметка на гражданите“, каза още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай