224 щурмуват Брюксел

Трима кандидат-президенти агитират за евровота от София

224 щурмуват Брюксел | StandartNews.com

От 22 до 25 май във всичките 28 страни членки на ЕС ще се проведат избори за състава на новия Европейски парламент. Вотът у нас е на 25 май. Централната избирателна комисия ще обяви резултатите от гласуването и разпределението на мандатите между партиите и коалициите официално не по-късно от три дни след изборния ден. А максимум 5 дни след вота и точния списък с новите български евродепутати.

София. 224 кандидати за евродепутати от България влизат в битката за Европейския парламент. Списъкът ще набъбне още до края на днешния ден, когато изтича крайният срок за регистрацията на кандидатските листи, уточни говорителят на ЦИК Александър Андреев.

България ще има 17 свои представители в Брюксел след 25 май от общо 751 евродепутати от всичките 28 страни членки на ЕС. Но почти всички партии и коалиции са регистрирали максималния възможен брой кандидати в своите листи. От общо 177 официални партии у нас 18 са се регистрирали за самостоятелно участие в европейските избори. Шест пък са коалициите за евровота. А 10 са независимите кандидати за Брюксел. Сред тях са двама старозагорци - бизнес дамата Евгения Банева и младият мениджър Александър Сандев. Двамата обаче още не са внесли необходимите подписки в ЦИК. Само 3-ма независими кандидати са подали пълния комплект документи засега. Пет партии и 1 коалиция също чакат крайния срок - 22 април за регистрация на листите. "Атака", "Глас народен", "Зелените", Зелена партия и Християн-демократическа партия могат да направят това и днес до края на деня. Както и коалицията на националистическите партии. От партията на Волен Сидеров уточниха снощи, че ще направят регистрацията си в 11 часа днес. А лично Волен ще води листата на "Атака".

Грубите математически изчисления показват, че за едно място от българската квота за Европарламента се борят 13 мераклии. Сметката е много условна, защото до Брюксел обаче ще стигнат формациите, които успеят да преминат близо 6-процентовата бариера от гласоподаватели на 25 май.

Основният сблъсък в ЕС между ПЕС и ЕНП очаквано се пренася и в България. Още повече, че лично президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев ще води евролистата на своите. На лов за леви избиратели е и коалицията на АБВ с водач Ивайло Калфин. В Перник обаче петата в листата на азбукарите - кметицата Росица Янакиева, ще има пряк сблъсък с юриста Пламен Борисов, познат като "гърмящата уста" на ГЕРБ в Перник. Борисов е последен в евролистата на своите, но е зам.-председател на Общинския съвет там.

Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков води листата на коалицията, но в дебатите ще се включва и шефът на ВМРО Красимир Каракачанов, който също е 17-ти по ред. Любопитното е, че Бареков ще открие кампанията си от родния Пловдив. Но в листата на "България без цензура" е заложил и на землячката си Тезжан Наимова. Двукратната световна шампионка по лека атлетика е от Първомай, Пловдивска област. Единственият пловдивчанин в листата на "Синьо единство" е председателят на СДС в район "Север" Костадин Шанков, а от ГЕРБ залагат на двама души от града под тепетата - бизнесмена Анести Тимчев, който е депутат, и главния еколог на община Пловдив - Стефан Шилев. БСП също "вадят" нежни остриета под тепетата - антроположката Достена Лаверн и Ия Петкова-Гурбалова, дъщеря на бившия областен управител на Пловдив Тодор Петков.

ДПС излъчва двама кандидати за евродепутати от традиционно най-силния си регион - Кърджали. Неджми Али е сред най-изявените представители на новата вълна млади активисти, на която ДПС възлага много. Бившият депутат и настоящ зам.-министър на отбраната е на трето, избираемо място в листата на движението за евродепутати. Дясната ръка на кмета на Кърджали Хасан Азис -заместничката му Елисавета Кехайова, е осма в листата на движението. Тя е втори мандат заместник на кмета на Кърджали Хасан Азис.

В битката за евродепутати у нас ще се включат лично и трима кандидати за президенти на Европейската комисия. С разлика от едно денонощие в София ще държат речи и двамата основни претенденти за президент на ЕК - Мартин Шулц (ПЕС) и Жан-Клод Юнкер (ЕНП). Шулц пристига в България за откриването на кампанията на БСП и веднага след това заминава заедно със Станишев за откриването на агитацията за евровота на румънските социалисти. Докато Шулц и Сергей са в Букурещ на грандиозен митинг за подкрепа на партията на румънския премиер Виктор Понта, в София тази неделя ГЕРБерите ще аплодират Юнкер. Президентът на ЕНП Жосеф Дол засега пропуска визита в България, но ще изпрати видеообръщение. Почти сигурно е, че Гай Верхофщад (АЛДЕ) също ще държи реч на живо у нас. От централата на АЛДЕ са гарантирали мощна подкрепа за евровота на ДПС и лидера Лютви Местан.

В НОЩТА НА ИЗБОРИТЕ

Станишев между София и Брюксел

Сергей с 50 000 остриета за рамо на Шулц

Равни минимални заплати в целия ЕС, гарантирана първа работа на младите хора на възраст до 29 години и юзди на банките и монополите. Това са основните послания на общоевропейската кампания knockthevote на европейските социалисти, които близо 50 000 активисти на социалистическите партии в цяла Европа ще прокламират активно в оставащите 30 дни до евроизборите. Активистите на ПЕС преминаха поредица от обучения в рамките на последните месеци и лично соцлидерът Сергей Станишев настоя пред своите за кампания от "врата на врата". Червените имаха вече ударни кампании в Люксембург, Прага, Букурещ, Париж, София. Като лидер на ПЕС и БСП и водач на листата на своите Станишев пръв тръгна из страната на преки дебати и срещи с хората. Освен с изпълнените обещания от управленската програма на кабинета соцлидерът е разпоредил на своите да записват и решават проблемите на избирателите. Станишев вече сам пое ангажимент към малкия и средния бизнес да се преразгледат нова порция от лицензионните и регистрационните режими.

Освен по време на кампанията за евровота и в нощта на изборите Станишев ще бъде раздвоен между София и Брюксел. Причината е, че и в сърцето на Европа ще има лидерски изказвания след първите резултати.

Томислав говори със 75 000 до вота

Водачът на листата на ГЕРБ отговаря на въпроси в супермаркета и на улицата

С поне 75 000 души си е поставил за цел да разговаря водачът на листата на ГЕРБ за вота Томислав Дончев до евроизборите. Опитът ми показва, че мога да беседвам с около 600 души дневно и да отговарям на въпросите им, обясни политикът. Той бе категоричен, че предизборна кампания не се прави в последния момент, а при всекидневните срещи и в умението да реагираш на режисирани, ежедневни ситуации. Само преди дни проведох импровизирано събрание в супермаркет в София, защото пазаруващите и работещите в него поискаха да им разясня позицията си. Питаха ме как ще бъде запазен балансът на инвестициите между Северна и Южна България. "Често ме спират и докато вървя по улиците, в метрото и магазина, за да ми задават въпроси. Хората се интересуват и от причините да приема да съм водач на листата на ГЕРБ. Винаги им казвам, че ако тук има нужда от мен, бих се прибрал веднага", коментира Дончев. Той заяви, че един от приоритетите му е и да продължи разговорите с хората в интернет пространството и социалните мрежи.

Превеждат на 13 езика сблъсъка в Маастрихт

Първият по рода си европейски президентски дебат ще е на 28 април от 19,00 до 20,30 часа в Маастрихт. Словесният сблъсък между Мартин Шулц (ПЕС), Жан-Клод Юнкер (ЕНП), Гай Верхофщад (АЛДЕ) и Ска Келер ( Зелените) ще бъде наблюдаван на живо от близо 700 активисти на партиите. Кандидат-президентският дебат ще се предава от десетки телевизионни и радиоканали, както и в интернет. Ще бъде осигурен превод на 13 езика. Всъщност преди Маастрихт двамата основни претенденти за поста на Жозе Барозу - Мартин Шулц И Жан-Клод Юнкер, откриха сезона на политическите диспути в Париж. Миналия четвъртък двамата бяха гости на телевизионния канал France 24 и коментираха кризата в Европа, младежката безработица и вълната от имигранти в Европа. Новият президент на ЕК ще бъде определен от състава на новия Европейски парламент след вота на 25 май.

Маркираме квадратче и кръгче

Пред наименованията на партиите и коалициите в бюлетината за предстоящите избори за Европейския парламент ще има квадратче, а поредните номера на депутатите в партийните листи, чрез които ще отбелязваме преференции, ще са оградени с кръгче. Така според депутатите избирателите няма да се бъркат, когато гласуват за формация и когато искат да упражнят правото си и на преференциален вот за определен кандидат.

БСП

1. Сергей Станишев
2. Илияна Йотова
3. Георги Пирински
4. Петър Курумбашев
5. Достена Ангелова-Лаверн
6. Светлина Йолчева
7. Евгени Кирилов
8. Александър Симов
9. Проф. Андрей Пантев
10. Ия Петкова- Гурбалова
11. Пламен Чернев
12. Стоян Ташков
13. Наталия Стоянова-Петрова
14. Катя Келевска
15. Момчил Неков
16. Проф. Николай Джагаров
17. Николай Тишев

ГЕРБ

1. Томислав Дончев
2. Андрей Ковачев
3. Мария Габриел
4. Владимир Уручев
5. Ева Паунова
6. Емил Радев
7. Андрей Новаков
8. Асим Адемов
9. Стефан Шилев
10. Ангел Филипов
11. Августина Цветкова
12. Георг Георгиев
13. Пламен Русев
14. Анести Тимчев
15. Селиме Кърджалиева
16. Мария Агиева
17. Пламен Борисов

ДПС

1. Филиз Хюсменова
2. Делян Пеевски
3. Неджми Али
4. Илхан Кючюк
5. Искра Михайлова
6. Станислав Анастасов
7. Айсун Авджиев
8. Елисавета Кехайова
9. Севим Мусак
10. Яшар Асан
11. Дениз Хайрула
12. Андрей Георгиев
13. Хами Хамиев
14. Анна Благоева
15. Александър Несторов
16. Алисе Хасанова
17. Мустафа Карадайъ

"България без цензура"

1. Николай Бареков
2. Ангел Джамбазки
3. Рада Коджабашева
4. Румен Йончев
5. Ивелина Йосифова
6. Даниела Колева
7. Доц. Христо Бозов
8. Хайк Гарабедян
9. Десислава Тодорова
10. Ирина Добруджалиева
11. Мая Методиева
12. Проф. Мирослава Кортенска
13. Тезджан Наимова
14. Калина Крумова
15. Ангел Славчев
16. Росен Петров
17. Красимир Каракачанов

Реформаторски блок

1. Меглена Кунева
2. Светослав Малинов
3. Божидар Лукарски
4. Корман Исмаилов
5. Николай Ненчев
6. Гергана Николова
7. Виктор Лилов
8. Сергей Петков
9. Росица Рачева
10. Дончо Златев
11. Валерия Кардашевска
12. Ива Йорданова
13. Проф. Ивана Енева
14. Настимир Ананиев
15. Радан Кънев

АБВ

1. Ивайло Калфин
2. Ген. Михо Михов
3. Константин Проданов
4. Нина Найденова
5. Росица Янакиева
6. Проф. Андрей Андреев
7. Д-р Драгош Методиев
8. Ивета Станкова-Пенкова
9. Доц. д-р Миглена Темелкова
10. Доц. Георги Вълчев
11. Минко Ангелов
12. Ангел Ризов
13. Ивайло Русчев
14. Цветан Антов
15. Доц. Апостол Апостолов
16. Николай Томов
17. Д-р Георги Петров

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай