2000 младежи с работа наесен

2000 младежи с работа наесен | StandartNews.com

София. Поне 2000 младежи ще намерят работа наесен. Социалното министерство е разработило допълнителен пакет от мерки, които да насърчат работодателите да наемат млади безработни. Те трябва да се приемат с промени в Закона за насърчаване на заетостта.

Държавата ще плаща в продължение на 12 месеца заплатата и осигуровките за назначени на непълен работен ден младежи, които от години са без работа. Идеята е те по-лесно да се адаптират към трудовия процес и в същото време да усвоят занаята. Тъй като става дума за нискоквалифициран труд, субсидията ще е до минималната работна заплата. Младежът трябва да е поддържал регистрацията си в бюрото по труда непрекъснато през последните 12 месеца, а работодателят трябва да поеме ангажимент да го остави на работа още 12 месеца след изтичане на субсидията. Социалното министерство е разписало близо 1 млн. лв. За включване 1000 младежи по тази схема.

Други 1000 пък ще намерят работа по мярката, за която "Стандарт" вече писа - преотстъпване на част от осигуровките на работодателя. Тази схема ще се прилага при назначаване на безработни, но с квалифиция млади хора. Субсидиите ще се дават от 6 до 18 месеца, като размерът им ще расте заедно с продължителността на заетост на младия работник. За първите 6 месеца държавата ще покрива 30% от осигурителните вноски на работодателя, за следващите 6 месеца - 50%, а от 12-ия до 18-ия месец - 75%. При тази схема работодателите няма да са задължени да запазят работните им места след изтичането на 18-те месеца.

Бюрата по труда започват активна работа по издирване и включване в обучителни курсове и заетост на младежите, които нито учат, нито търсят работа - т. нар. икономически неактивни. По данни на социалното министерство такива са 33 000 българи на възраст от 15 до 24 г. Голяма част от тях са абсолютни аутсайдери в обществото, защото са с основно и по-ниско образование и нямат шансове да си намерят работа. За целта се предвижда стимулиране на работодателите да наемат безработни младежи с основно или по-ниско образование и да ги обучават с наставник в продължение на 12 месеца. Държавата ще покрива минималната работна заплата плюс осигуровките на тези работници, както и по 140 лв. допълнително възнаграждение за наставника. С промяна в закона вече и едноличните търговци и самонаетите занаятчии ще могат да наемат чираци и да получават субсидии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай