Звездин предсказва цената на биткойна

Изобретение на нашето момче от НПМГ тества топтаблети

Звездин предсказва цената на биткойна | StandartNews.com

Международна компания за производство на таблети тества изделията си с разработка на български ученик от 12 клас, който все още учи в НПМГ. Той е един от десетките ни талантливи медалисти, които успяват да направят изобретения в сферата, в която работят, още преди да са се дипломирали.
Младежът се казва Звездин Бесарабов и е един от националните ни състезатели по информационни технологии с множество награди. 
"Когато бях в осми клас, още цаках "Майнкрафт" и не знаех къде съм, но после дойдоха часовете ни по информатика и разбрах за какво става дума. Първо направих една игра, която спечели 2000 потребители", раказва Звездин. Следващото му изобретение е разработка, чрез която се разчита почеркът на човека. Малко по-късно я купила международна компания, която в момента я използва за тестване на таблетите си. Докато разговарям с него и се чудя как да го попитам търговска тайна ли е колко са му платили, съучениците му ме изпреварват "Колко ти дадоха?". "Съизмеримо, като за ученик", обяснява момчето. 
С друга разработка, свързана с криптовалутите,  Звездин пък успял да спечели специална награда в най-престижното състезание за наука и инженерство INTEL ISEF, което се провежда в САЩ. Направил я заедно със своя ментор Тодор Колев, също бивш възпитаник на НПМГ. Двамата заедно опитали да предскажат как ще се промени курсът на една от криптовалутите в следващия един час. "Беше период, в който курсът на подобни валути растеше с петдесет или сто процента", разказва Звездин. "Много милиони изчезнаха и много хора се провалиха заради това", разказва ученикът. Наградата му е заради киберсигурността в тази сфера. Но с това работата му не свършва. "Много хора се опариха заради калпаво написан софтуер. Говорихме със Светлин Наков, шеф на софтуерния университет в София, да направим обучение на специалисти, така че да се намалят подобни случаи. Направихме шестмесечен курс в три модула, от които аз водех третия, и обучихме над 200 души, които след това да се справят по-добре". Самият Звездин пробвал два дни да "копа" биткойни, но установил, че не печели, и се отказал. Предпочита да се насочи не към приложната, а към научната страна на информатиката, и в момента работи върху алгоритъм, който да създава изкуствен интелект. Подал е документи в Кеймбридж и Харвард. На въпрос дали би се върнал у нас, отговаря "В момента от гледна точка на ИТ, вече няма причина да се напуска страната. Има още накъде, но определено не мога да отхвърля България като добра възможност за развитие след университета". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай