Зов за помощ: Да помогнем на тежко болен самотен баща

Светлозар Дончев е 48 годишен самотен баща на две деца и е един от малкото хора с болестта на Бюргер (Buerger's Disease) в България

Зов за помощ: Да помогнем на тежко болен самотен баща | StandartNews.com

Светлозар Дончев е 48 годишен самотен баща на две деца и е един от малкото хора с болестта на Бюргер (Buerger's Disease) в България. Той отключва заболяването през 2019 година, след тежък за него и децата му развод. Въпреки че диагнозата му е потвърдена от трима независими, лекари и Светлозар научава, че заради болестта си може да се наложи да му ампутират краката, той не спира да вярва и да се бори за собствения си живот и този на двете си малолетни деца, за които сам се грижи след развода.

Преди да заболее, Светлозар е имал сигурна и постоянна работа, с която е издържал и изхранвал двете си деца. Болестта обаче го прави нетрудоспособен и проблемите му започват да се задълбочават. Светлозар изпада в невъзможност сам да си купи скъпоструващите медикаменти за своето лечение, както и да покрива всички свои ежедневни разходи - наем на жилището, храна и дрехи на децата си. И точно когато всичко изглежда безнадеждно, приятелите на Светльо проявяват милосърдие и солидарност и организират няколко дарителски кампании, чрез които се събират средства за скъпоструващите медикаменти, които за съжаление не се покриват от НЗОК.

Въпреки огромните усилия на всички обаче, в последната седмица състоянието на Светльо рязко се влоши и той е приет по спешност в МБАЛ „Света София“. Лекарите му съобщават, че спешно трябва да бъде опериран и да му бъдат ампутирани три пръска от краката, за да може да се спре разпространението на заболяването и за да се избегне последваща ампутация на краката му.

За операцията на Светлозар, за превръзки, болкоуспокояващи, за медикаментите и предстоя му в МБАЛ „Света София“ са необходими 7000 лв., които не се поемат от НЗОК. Състоянието на Светльо е изключително тежко и лекарите се борят да спасят краката му от ампутация. Лекуващият лекар му изписва огромни количества Иломедин, които да му помогнат да се затворят раните след ампутацията на пръстите на краката му. Лекарите препоръчват на Светлозар да направи лечебен курс в Хасковски минерални бани, където водата доказано помага за задържане на разпространението на заболяването на Бюргер. Отделно от лечението си Светлозар трябва да покрива и месечните си разходи като наема на жилището, в което живее в двете си деца, за които след развода сам се грижи, както и за храна, дрехи и учебни пособия за децата. Месечните разходи за лечението на Светлозар и за покриване на всички разходи за живот на него и децата му са 5000 лв., средства с които той поради заболяването и своята временна нетрудоспособност не разполага.

Именно за това приятелите на Светльо се обръщат отново с молба към всички хора с добри сърца и призовават за помощ, подкрепа, солидарност и съпричастност към него и двете му деца. Те призовават всеки, който и с каквото може да помогне на Светлозар да оздравее и да се върне към нормалния си живот, работата и грижата за двете си деца. "Нека заедно да помогнем да Светльо и семейството му!", призоваха приятелите му.

Сметката, по която може да дарите средства и да помогнете на Светлозар да оздравее, е:

IBAN: BG26SOMB91301036661102

BIC: SOMBBGSF

Титуляр: Светлозар Николов Дончев

Revolut: @svetloehp

PayPal: Svetlozar Donchev@mercedes5801

Телефон за връзка със Светлозар е: 0877717471

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай