Знакова реч на Цветелина Бориславова: Да възродим духа на България

Двоен юбилей отбеляза фондация Credo Bonum

Знакова реч на Цветелина Бориславова: Да възродим духа на България | StandartNews.com

Двоен юбилей отбеляза фондация Credo Bonum, чийто основател и председател е Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет на Българо-американска кредитна банка. На 12 февруари 2023 г. историческата сграда на „Славянска” 2, където се помещава фондацията с галерия, отпразнува 110 години от построяването си и 20 години, откакто зданието, от което тръгва българската индустрия, е дом на фондацията.

Годишнините бяха отбелязани с изложбата, която разказва историята на тази най-емблематична за София сграда на ъгъла на улиците „Славянска” и „Г. Бенковски”, превърнала се в един от символите на града. Днес в нея се помещават Българо-американска кредитна банка, CSIF холдинг, а вече 20 години тук е и адресът и на фондация и галерия Credo Bonum.

Малко хора знаят, че зад стените на тази необикновена сграда е скрита 110 годишна българска история. Историята на създателите, построили дом на българския бизнес. Историята на първото поколение родни архитекти, променили завинаги облика на София. Историята на талантливите декоратори, придали на интериора неповторим облик. Историята на реставраторите, които преди повече от 20 години връщат блясъка на сградата. Историята на една сграда, която заедно с България, преминава през войни, разрушения и преврати, многократно е преустройвана, сменя собственици и предназначение, но продължава да се издига като паметник в европейското сърце на столицата.

В изложбата „Векът на зданието”, звучат оригиналните дискусии, предшестващи архитектурния конкурс от 1911 г., запазени в Държавна агенция „Архиви“ (ДАА). За Софийската търговско-индустриална камара (СТИК) разказва доц. Мартин Иванов, познавач на българската икономическа история. На стените на галерията могат да се видят документални снимки от стара София

Изложбата „Векът на зданието” е съпътствана от издаването на едноименен каталог. По време на изложбата в галерията има съпътстваща образователна програма с разнообразни събития, включително и за деца. Проектът е подкрепен от Национален фонд „Култура”.

Тя е не само символ на смелостта и вярата на нейните създатели в eвропейската принадлежност на България, но и същевременно е модел на най-новите за времето си строителни техники и постижения на архитектурата, каза Цветелина Бориславова при откриването на изложбата.

Зданието, което за десетилетия ще стане дом на българския бизнес, е построено точно така, както са го планирали – Европейска сграда с Национален дух, ускорител и коректив на започналата тогава модернизация на икономиката ни и на държавата ни като цяло, подчерта Бориславова. Тя представи новия проект на фондация Credo Bonum – за разкриване и популяризиране на непознатото културно наследство на България. И призова: „Обединени да възродим духа на България”.

Ето знаковата реч на Цветелина Бориславова:

Ваши превъзходителства,

Уважаеми дами и господа,

Скъпи приятели,

Днес отбелязваме една необичайна годишнина. Нарекохме я „Векът на Зданието“.

Сградата, в която се намираме, се издига в столицата вече повече от век.

Тя е не само символ на смелостта и вярата на нейните създатели в eвропейската принадлежност на България, но и същевременно е модел на най-новите за времето си строителни техники и постижения на архитектурата.

Строежът й започва през 1911 г., в навечерието на Балканската война, продължава по време на Междусъюзническата и е завършен с края на Първата световна война. Това е едно от най-трудните десетилетия не само за България, но и за целия свят. Строителите се оплакват от липса на хора (всички са на фронта), от непосилната инфлация (цените хвърчат до небесата), от затруднените доставки, от политическата криза и всеобщото отчаяние. Но те не спират да строят!

Нито за миг младата Софийска Търговско-индустриална Камара не се отказва от зданието. Така наричат те своята бъдеща сграда, финансирана с кредит от БНБ. Зданието, което за десетилетия ще стане дом на българския бизнес, е построено точно така, както са го планирали – Европейска сграда с Национален дух, ускорител и коректив на започналата тогава модернизация на икономиката ни и на държавата ни като цяло.С голяма заседателна зала, в която да се събират всички ключови представители на търговията и индустрията в България. Залата, в която се намираме в момента, е била място – генератор на икономическо развитие, смели идеи и просперитет.

110 години по-късно, нагоре по пътя на спиралата, днес ние отново сме изправени пред сходни предизвикателства. Усещаме колко малки сме пред силата на природата и колко мигновено съдбата ни може да се промени. Войната в Украйна, земетресенията в Турция и Сирия от преди дни, ни го напомнят. Струва ни се, че света, който познаваме, се разпада и все по-често имаме нужда от светли примери, които да ни водят напред.

За нас тази вековна сграда е добър стопанин на историята ни. От тук преди столетие тръгва идеята за създаване на Архив на Българската търговия, реализирани са проекти за насърчаване на професионалното образование, инициативи за подобряване на бизнес средата, борба с нелоялната конкуренция. От тук е тръгнала идеята за създаване на търговски представителства зад граница с цел насърчаване на външната търговия. И много още важни инициативи… Този пример ни показва, че и в най-трудните дни има светли, стойностни цели, към които да се стремим…

Между тези стени все още витаят мислите, мечтите и вярата на онази първа генерация „Строители на съвременна България“. Енергични хора, работещи обединени за бъдещето на една просперираща европейска България.

През тази година, ние отбелязваме и още една годишнина. 20 години откакто в сградата е открита галерия - в началото галерия Си Банк, а днес галерия и фондация Credo Bonum. За тези 20 години оставяме зад гърба си над 300 изложби и стотици събития, а галерията се превърна в престижно място за съвременното изкуство в страната ни. Винаги сме вярвали в потенциала на младите български творци, и от години ги показваме и подкрепяме. Тази година за седми пореден път, в галерията ще се открие изложбата “Арт Старт: Млади художници, които да следим”.

Опазването на културно-историческото наследство на България е един от основните приоритети в дейността на фондацията ни. През изминалата година, с подкрепата на множество организации успяхме да обновим един от най-ценните обекти в България - тракийската царска гробница в село Свещари. Продължилият близо три години проект доведе до изцяло ново осветление в гробницата, нов посетителски център и нова постоянна изложба. Той показа и колко успешни можем да бъдем, когато всички работим заедно за по-голяма от нас кауза и смисъл.

През тази година фондацията ще започне нов проект за популяризиране на непознатото културно наследство. Но по този път бихме искали да вървим заедно с вас - нашите съмишленици.

Пред прага на тази голяма годишнина искам да ви призова отново да се върнем към уроците, оставени ни от нашите предци и създателите на тази сграда.Обединени да възродим духа на България и да разкрием за света познанията и богатствата, които тя притежава.

На официалното откриване на сградата през 1919 г., Цар Борис III изрича следните думи, с които бих искала да завърша и аз днес: “Тихо и с неизменима енергия, да работим за развитието на България.”

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай