Знаков рибар отсече! Удря ли морето ни язовир Каховка

Димитър Янчев каза тежкото си мнение

Знаков рибар отсече! Удря ли морето ни язовир Каховка | StandartNews.com

Знаковият бургаски рибар Димитър Янчев успокои хората, че няма опасност нашето море да се замърси след взрива в украинския язовир „Нова Каховка“.

„Няма да има последици за морето в нашия регион. С течение на хилядолетия Днепър, Днестър, Дунав се вливат в Азовско и в Черно море, и ако те носеха такива опасни примеси, досега тези морета да са се превърнали в блато. Морето има способността да се самоучиства, даже ще кажа, че дори и гларусите помагат в това отношение, умрялата риба ще бъде утилизирана още в устието на Днепър.

Всичко зависи от течението и какво считаме за лошо. Не вярвам тези отлагания, които са били в Каховското водохранилище, да достигнат до нас. В морето действа принципа на разсейването“, каза за Нова Тв Янчев.

„Дали теченията могат да стигнат до Варненския, до Бургаския залив, не мога да го кажа. Това наистина би трябвало от Океанографския институт да го кажат, но съдейки по мините, които са откъснаха от котвите си край Одеса, те излязоха чак до Босфора.

Така че възможно е, но аз не виждам какво толкова отровно ще пренесат тези течения. Още повече за нашия регион, особено Бургаския залив, който е доста навътре в сушата, така че не очаквам никакви проблеми“, добави Димитър Янчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай