Зловещото поскъпване. Инфлацията удари всичко

НСИ обяви страшни цифри

Зловещото поскъпване. Инфлацията удари всичко | StandartNews.com

Месечната инфлация в България нарасна с 0.1 пункта, а годишната се задържа на същите нива. Това показват последните данни на Националната статистика. 

През декември 2022 г. инфлацията е 0.9% спрямо ноември 2021 г., а годишната инфлация - за 2022 г. спрямо предходната година, е 16.9%. 

През декември 2022 г. спрямо предходния месец най-голямо е увеличението на цените в групите: развлечения и култура (+8.5%), здравеопазване (+2.2%), разнообразни стоки и услуги (+1.6%), ресторанти и хотели (+1.4%). Намаление на цените е регистрирано в групите: транспорт (-2.3%) и облекло и обувки (-1.2%).

Най-голямо увеличение се отчита в групата "развлечения и култура"

През декември 2022 г. спрямо предходния месец цените на стоките и услугите в следните потребителски групи са се увеличили, както следва:

развлечения и култура - увеличение с 8.5%;

здравеопазване - увеличение с 2.2%;

разнообразни стоки и услуги - увеличение с 1.6%;

ресторанти и хотели - увеличение с 1.4%;

хранителни продукти и безалкохолни напитки - увеличение с 1.0%;

жилища, вода, електроенергия, газ и други горива - увеличение с 0.8%;

жилищно обзавеждане, стоки и услуги за домакинството и за обичайното поддържане на дома - увеличение с 0.4%;алкохолни напитки и тютюневи изделия - увеличение с 0.2%;

съобщения - увеличение с 0.2%;

образование - увеличение с

През декември 2022 г. спрямо предходния месец цените на стоките и услугите в следните потребителски групи са се понижили, както следва: транспорт - намаление с 2.3% и облекло и обувки - намаление с 1.2%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай