Понеделник,

Златни деца! Исторически успех на олимпиадата по биология

От: СТАНДАРТ -
166
Златни деца! Исторически успех на олимпиадата по биология
A
A
A

За пореден път български ученици доказаха, че имат златни умове. Исторически успех постигнаха четирима състезатели на Международната олимпиада по биология.

Нашите ученици спечелиха два златни, сребърен и бронзов медал. Златото бе завоювано от Борислав Стоянов и Петър Жотев. Борислав има още една година в училище, преди да се ориентира към университет. Вероятно в САЩ.

IBO Challenge 2021 бе наименованието, под което се проведе за втора поредна година виртуалният формат на Международната олимпиада по биология (International Biology Olympiad). Виртуален домакин на състезанието от 18 до 23 юли 2021 г. беше град Лисабон, Португалия. Състезателните дни бяха 19 и 21 юли - практически и теоретичен турове. Българските участници се състезаваха в Центъра за подготовка на олимпийци на МОН в София.Отборът бе в следния състав, като всеки участник спечели по медал:

Борислав Валентинов Стоянов, 11 клас, 125 СУ София - златен медал

Петър Стоилов Жотев, 10 клас, СМГ - златен медал

Виктор Димитров Гилин , 12 клас, НПМГ - сребърен медал

Любослав Иванов Стефанов, 11 клас, ПЧМГ - бронзов медал

Ръководители на отбора са доц. Албена Йорданова (Медицински факултет, СУ), д-р Радослав Александров (БАН, Институт по молекулярна биология), а допълнителен член на журито е доц. Снежана Томова - Гогова (Биологически факултет, СУ).Сред тазгодишните национали, “стаж” на МОБ има зрелостникът Виктор Гилин, който през 2020 г. взе бронзово отличие от миналогодишната онлайн олимпиада.

Международната олимпиада по биология е най-престижното състезание по биология за ученици от цял свят. Към 2021 г. българските участници на Международната олимпиада по биология са донесли на страната ни общо 71 медала: 7 златни, 14 сребърни, 50 бронзови медала и 8 почетни грамоти, съобщават от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки - СООПН.

България е една от шестте страни основателки на олимпиадата през 1989 г. и участва още на първата Международна олимпиада по биология в Чехословакия през 1990 г.

Към днешна дата ежегодно има представители от над 75 държави от цял свят.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички