"Златен век" за Меглена Караламбова

"Златен век" за Меглена Караламбова | StandartNews.com

София. "Връчвам Ви наградата с много любов и нежност!". С тези думи министърът на културата д-р Петър Стоянович поднесе отличието "Златен век" на Меглена Караламбова. Голямата наша актриса бе удостоена с най-високия приз на министерството и с почетна грамота за приноса й в развитието на българската култура на церемония в зала "Колегиум".

Да си призная, наградата е малко неочаквана за мен. Аз, общо взето, не съм от много награждаваните актриси, така че още веднъж благодаря!", каза развълнуваната Меглена при получаването на "Златния век".

Караламбова е една от звездите на театър "Българска армия", където от 1969-та до днес изиграва десетки роли в родни и чужди съвременни и класически пиеси. Помним я като Офелия, както и Гертруда от "Хамлет" на У. Шекспир, Милкана от "Майстори" на Рачо Стоянов, Джудит от "Ученика на Дявола" от Бърнард Шоу, Оливия от "12-та нощ" на Шекспир, Ева от "Г-н Пунтила и неговият слуга Мати" от Б. Брехт. За образа на "А" от "Три високи жени" на Едуард Олби през 1996 г. тя получава наградата на Съюза на артистите за най-добра женска роля.

Кинорежисьорите също често я канят за филмите си - "Осмият", "Татул", "Глутницата", "Онова нещо", "Бяла магия". Караламбова играе и във френския филм "Изток - Запад" на Режис Варние с участието на Катрин Деньов, номиниран за "Оскар". Снимала се е и при Питър Уиър в "Пътят назад" с Ед Харис и Колин Фарел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай