Неделя,

"Златен век с огърлие" за Николай Овчаров

От: Администратор -
"Златен век с огърлие" за Николай Овчаров
A
A
A

Министерството на културата вече отделя внимание на творците и на това те да бъдат показвани, заяви археологът проф. Николай Овчаров, който получи с наградата „Златен век с огърлие" при връчването на годишните награди „Златен век" на Министерството на културата.

Според него учените трябва да мислят не само за научните постижения, но и как да се превърне нашето културно наследство в икономика. „Това наистина е голямо отличие, защото то дава възможност на обществото да види кои какво е направил в областта на културата. Всъщност ние все се оплакваме, че културата е недофинансирана, но по този начин става ясно хората и областите, които са най-важни и трябва да бъдат отделени като приоритети", обясни той.

„Смятам, че е много правилен подборът на Министерството на културата, че в 7-цата на най-сериозните награди в това награждаване са двама професори по археология, които са допринесли много не само за науката, но и за превръщането на археологията и нашето културно наследство в обект културно-историческия туризъм", уточни Овчаров.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички