Журналист разкри как действа руският шпионаж у нас. Шокиращи факти

Чавдар Стефанов обясни как Кремъл вербува агенти

Журналист разкри как действа руският шпионаж у нас. Шокиращи факти | StandartNews.com

Акция, арест и претърсвания в ГДБОП и ДАНС заради сигнал за шпионаж. В акцията участваха полицията, прокуратурата и ДАНС. Има задържан, който е антимафиот.

Става дума за служител, който работи в сектор „Международно сътрудничество“ в ГДБОП. Не се изключва възможността броят на арестуваните да се увеличи, предаде бТВ.

„Става дума за информация за руския бизнес и санкционния режим. Това е актуално за Русия“, каза в ефира на телевизията Чавдар Стефанов, журналист и бивш кореспондент на БНР в Москва.

„Използван е масивът с данни, за да предават на един от изгонените руски дипломати информация, която е чувствителна. Ако говорим за провали в спецслужбите, поглеждайки към 90-те години на миналия век, в България нямаше руско разузнаване с изключение на различни хора, които са завършили в Русия и имат идейни чувства. В момента идеи няма. Има пари. Руското разузнаване шпионира като купува свои агенти. Шпионажът може да е различен - има политически, има икономически, военен шпионаж. Има си специализации. Въпросът не е какво ще кажат спецслужбите, а какво ще направи българското правосъдие“, подчерта Стефанов.

„С идването на Владимир Путин на власт - чекист, разузнавач, шпионин, нещата се промениха. В началото са търсели стари другари, с които са се свързвали и са разчитали на тях. След окупирането на Крим са търсели повече военно разузнаване, както е сагата с Гебрев, която продължава вече 10 години“, добави той.

„Предполагам, че информацията е предавана на един от двамата наскоро изгонени. Руското посолство е като възглавница за бухане. Като чувал, който да се изтърсва докрай. Руското посолство стана като център за шпионаж, след като не успяха да организират някакви бойни групи из цялата страна. Има райони, в които се работи в интерес на Русия – Варна, Пловдив. Работи се за руското разузнаване по всякакъв начин - с политическа информация, с информация за обществото, общественото развитие и с инструкции какво да се прави в определен момент. Варна е интересен град за руското разузнаване и като транспортен възел, като промишлен център и район, в който живеят много руски граждани“, подчерта бившият кореспондент в Москва.

„Колко политици говореха за влиянието на руския шпионаж, за разрастването му? Някой да е направил нещо – не. Да има един осъден – не. Очакваме 78-годишният ген. Илиев, обявен като „Резидента“ от бивш главен прокурор, да бъде съден заедно със своята група другари от Министерството на отбраната. Трябва да припомним, че български шпиони бяха заловени във Великобритания. Те отидоха вече на процес и се очаква в близките месеци четене на присъда. Британците не съобщиха на България за залавянето на българските шпиони. Научихме от медиите“, допълни той.

„В България има руски имигранти, избягали от руския режим. Има такива, които правят бизнес. Трети са на почивка или да си купят имот. Политическата агентура се възползва от свободата на словото. Чува се от политици. Борбата срещу цялата страна и нас е упорита. Български политици употребяват как „нацизмът се завръща в България“. Това са политици, които принадлежаха на партия, която е пряк наследник на Българската комунистическа партия. Знаете, че Народното събрание прие закон, който обяви комунизмът и националсоциализмът за едно и също нещо. Тези хора, които в момента изпълняват функциите, за които говоря, са ехо от миналото, което използва Москва. Вероятно с пари са мотивирани. Русия, която и в момента е невероятно корумпирана, има възможности да корумпира“, каза още Чавдар Стефанов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай