Жълт код в цяла България, но къде обявиха червен

За опасни температури

Жълт код в цяла България, но къде обявиха червен | StandartNews.com

Жълт код за високи температури е обявен за по-голямата част от България за 23 август. В повечето области температурите ще достигат 38 градуса. Предупреждение няма за София-град, София-област, Перник и Смолян.

През нощта ще е ясно и почти тихо. Утре ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност и на отделни места в западната половина от страната ще превали. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, който до края на деня в повечето места ще се ориентира от югоизток. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в София - около 33°.

В планините ще бъде слънчево, след обяд с купеста облачност. Само на отделни места ще превали краткотраен дъжд. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 27°, на 2000 метра - около 20°.

По Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са от 29° до 32°. Температурата на морската вода е 25°-26°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.

Във Франция пък обявиха червен код заради горещините в редица департаменти: температурите в някои южни райони достигнаха до 42°C.

Четири френски департамента от днес са в максималния червен код заради жегите, за други 15 мярката влиза в сила от утре. Температурите вече представляват риск за цялото население, застрашени са не само по-уязвимите хора, предупреждават здравните власти, предаде БНР. Редица общини отварят спортните си зали, за да предложат прохлада и бутилки с вода на нуждаещите се. 

Възможно е и да се стигне до отмяна на събития или затваряне на обществени сгради. Ситуацията е критична в някои болнични отделения заради липса на климатици или недостиг на персонал.

В Париж 140 парка и градини са отворени денонощно, а плажът на брега на Сена ще работи до 3 септември. 

В Лион жегата измъчва населението вече 12-и ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай