Жълт и оранжев кодове за части на страната

Шофьорите трябва да внимават, заради опасност при шофирането, намалена видимост и аквапланинг

Жълт и оранжев кодове за части на страната | StandartNews.com

Оранжев код за обилни валежи с гръмотевици е обявен в 7 области, а жълт код ще има в 21 за 10 юли, сочи справка на сайта на НИМХ. Предупреждението за оранжев код важи за областите: Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас и Варна. В тези райони ще има валежи и гръмотевични бури, по-интензивни в следобедните часове и през нощта срещу четвъртък.

Очаква се до четвъртък сутринта на места количествата на валежа да достигнат 40-80 л/кв.м., възможни са наводнения на имоти и в транспортната мрежа. Също така са възможни и прекъсвания в електроснабдяването, комуникациите и водопреносната мрежа. Поради опасното време е възможна частична евакуация. Шофьорите трябва да внимават заради опасности при шофирането заради намалена видимост и аквапланинг.

Жълт код за валежи важи за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Добрич, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, София област и град, Перник и Кюстендил. В тях ще има валежи от дъжд и гръмотевична дейност. Очакваните количества дъжд ще са между, 15 и 30 л/кв.м., на отделни места до 30-40 л/кв.м., поради опасността от обилни валежи има възможност за локални наводнения и прекъсване на дейности на открито. Шофьорите трябва да внимават, заради опасности при шофирането заради намалена видимост и аквапланинг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай