Жените с рак на гърдата в България стават все повече

Жените с рак на гърдата в България стават все повече | StandartNews.com

Националният раков регистър всяка година отбелязва между 3600 и 3800 нови случая на рак на гърдата. Преди 10 г. броят им е не повече от 2400 годишно. През 1992 г. диагностицираните българки са общо 26 хиляди, а през 2012 г. - над 34 хиляди. Такава статистика представиха от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ) на 1 октомври - първият ден от световния месец за борба с рака на гърдата.

"Тенденцията да се увеличават болните от рак е световна, не частна за България", обясни председателят на АПОЗ Евгения Адърска. Това се дължи на демографски фактори като застаряването на Европа например, но също и на факта, че вече се обръща повече внимание на профилактиката и на редовните скринингови кампании, които помагат да се уловят повече случаи и от по-рано. Така, макар че броят на заболелите се вдига, успоредно се намалява смъртността при тези пациенти. Един от добрите примери у нас е Комплексният център за онкоболни в Русе, където смъртните случаи са 2.5 по-малко спрямо предишни години.

Цялостно увеличение се отбелзва на диагностицираните онкоболни в България  - от 33 хиляди преди десетилетие, на 44 425 в момента. От тях 20% или близо 8500 души са в напреднал стадий с метастази в костите, мозъка и др. Късното диагностициране и неадекватното лечение в повечето случаи е фатално, коментира Адърска, затова припомня да се правят редовни профилактични прегледи, а в случай на диагноза - да се търси сериозна лекарска помощ, в това число и психологическа.

"Множество проблеми срещат онкоболните у нас", коментираха от Асоциацията. Продължава да липсва човешкото отношение към пациентите от страна на отговорните институции. Явен пример за това беше скорошният случай на Диана Борлакова и още 49 онкоболни жени, на които беше отказано лечение от здравната каса.

"Хроничната липса на средства за скъпоструващите онкологични терапии също продължава да пречи, макар че бюджетът по това перо се е утроил откакто има клинични пътеки за тези пациенти", коментира Адърска. През 2012 г. над 60 хиляди души са минали по онкологичните клинични пътеки.

През 2013 месецът за борба с рака на гърдата е посветен на жените, при които болестта се завръща, заяви председателят на АПОЗ. Обикновено посланието е към жените, които се борят за пръв път - да бъдат силни и да не се отказват, но сега обръщаме поглед и към тези, които започват битката наново, каза тя. Здравната ни система трябва да възприеме индивидуален подход за лечение на болните, вместо просто да им отпуска някакво лекарство и да ги превежда по унифицирана пътека на терапия. Недостатъчното и неадекватно лечение всъщност води до повече разходи в последствие, когато болестта се завърне, категорични са представителите на онкоболните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай