Понеделник,

Жега на родния Бродуей

От: Администратор -
A
A
A

Жегата на родния Бродуей продължава. Вчера беше финалната фаза на конкурса за директор на Военния театър. Двамата претенденти - Ивайло Христов и Мирослав Пашов, стиснаха ръцете си, преди да влязат за събеседване с журито ,и си пожелаха успех. "Оттук нататък - каквото реши комисията. Всеки от нас ще го приеме", бяха категорични претендентите. Двамата са стари колеги, които от дълги години се потят на една сцена, и се уважават.

Ивайло напусна армейската трупа, когато реши да се посвети на проекта Модерен театър, който обаче се провали не по негова вина. Миро пък беше провъзгласен за и.д, след като титулярът Митко Тодоров беше командирован за зам.-министър на Вежди Рашидов. И Христов, и Пашов писаха концепцията си през лятото и са на "ти" с цялата материя и гилдия. Неслучайно Ивайло е убеден, че авторът на доноса "Агент Василев" - за "спускането" на Здравко Митков за началник в Сатирата, е фарс. "Някой сега гледа сеир и се забавлява", каза той. Всъщност драмата в Сатирата става все по-напечена. Особено след като радио още в понеделник, деня на състезанието, съобщи, че Митков е победител, а Калин Сърменов, Мариан Бачев и Бойко Богданов остават извън действието. Калин, който беше назначен за и.д., след като Иван Попйорданов се оттегли по семейни причини, вчера беше радикален.

"Ако е вярно, че Здравко Митков е избран за директор, това ще означава крах не само за Сатирата. Той е бил агент на ДС именно по време, в което е работил в театъра. И сега, ако наистина оглави трупата, ще се изправи очи в очи срещу хората, за които е донасял. Нима е възможно да възпитава студенти в НАТФИЗ? Всъщност тук дори не става дума дори за това или за моята личност, а за идеи и перспективи. Самият аз никога не съм престъпвал интересите на Сатирата. През миналия сезон поканих Здравко Митков да постави на голямата сцена "Разбивачът на сърца или Дон Жуан от Сохо". Но децата от студия "Мефисто" утре (днес) ще напуснат Сатирата със сълзи на очи. Митко Еленов, техният ръководител, ми каза: "Няма да чакам някой като него да ме изгони". Интригата около този конкурс е абсурдна. Преди седмица един цървул от "Подкрепа" в театъра разказваше как вече е ясно, че Здравко Митков ще става директор. От Министерството на културата на мига опровергаха "доноса" на "Агент Василев", в който се казваше, че професорът ще бъде новият шеф на Сатирата. Но сега мълчат за това, което се случва. Защото в комисията са хора, които са дълбоко зависими. Пушечно месо. Само Христо Мутафчиев и Светла Бенева се държаха достойно. А Елена Баева дори гледаше отвисоко. А що се отнася до репликата, че моето назначаване е политическо, искам да запитам: означава ли това, че всички шефове от времето на правителството, оглавявано от Бойко Борисов, трябва да бъдат сменени и заклеймени?". Мариан Бачев коментира накратко: "Никой не се обажда от Министерството на културата. Явно това е някаква практика там". 

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички