Здравната каса се разплаща с болниците

Здравната каса се разплаща с болниците | StandartNews.com

София. В понеделник изтича срокът, който Националната здравноосигурителна каса си постави, за да се разплати с болниците за дейността им през октомври и ноември. Става въпрос за общо 67 млн. лв.

Обещанието беше дадено от зам.-министър на финансите Людмила Петкова след заседание на Надзорния съвет в сряда миналата седмица. НЗОК плати на болниците в размер на до 80 на сто от цялата дължима сума за двата месеца.

По сметки на касата неразплатената болнична помощ за октомври месец е 19 млн. лв., 48 млн. лв. са дължимите средства за месец ноември.

Дейностите през декември предстои да бъдат покрити, след като лечебните заведения представят отчетите. По думите на Петкова изплащането ще бъде "в по-малък размер".

Недостатъчните пари в бюджета на Касата станаха повод за забавянето на плащанията и породи недоволство сред лекарите миналата есен. Оказва се, че проблем с парите може да има и тази година – има опасност Здравната каса да не успее да осигури достатъчно средства, за да покрие допълнителните процедури, които бе предвидено да се заплащат от началото на тази година, припомня БНТ. Сред тях са тези, свързани с рядкото заболяване муковисцидоза, диагностика на бременни жени за генетични увреждания на плода, както и профилактично изследване на урина при деца, които помагат за ранно откриване на бъбречни заболявания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай