Здрави през есента със седем трика

Здрави през есента със седем трика | StandartNews.com

Кисело мляко и пилешка супа морят вирусите

Добрият сън гони настинката, гъбите се борят с възпалението

През есента рязко скача количеството на простудните и инфекциозни заболявания. Освен да спазваме добра хигиена, което предполага да си мием ръцете със сапун в продължение на не по-малко от 20 секунди, има още няколко прости трика, които ще ни помогнат да се предпазим от настинка, пише сп. "Health".

Kисело мляко за закуска

"Живите бактерии в киселото мляко, които помагат за по-лесно храносмилане, могат да отблъснат настинката", казва д-р Холи Филипс, специалист по вътрешни болести в Ню Йорк. Проучване от 2011 г. сочи, че за хората, които приемат пробиотици чрез добавки или ферментирали храни като кисело мляко, кефир и кимчи, има 12% по-малка вероятност за инфекция на горните дихателни пътища.

Oтворен прозорец

Да прекарате деня в стая със застоял въздух с човек, който вече е настинал, значително увеличава риска да се заразите и вие. С периодичното отваряне на прозореца и влизането на свеж въздух в помещението обаче ще държите вирусите в движение и ще ги направите по-трудни за хващане, посочва д-р Филипс.

Гъбки

Ново изследване, публикувано в журнала на Американския колеж по хранене, доказва, че гъбите подсилват имунната система. Хората, които ядат шийтаке гъби всеки ден в продължение на месец, имат по-голям брой Т-клетки. Това са клетки, които спадат към групата на белите кръвни клетки, известни още и като лимфоцити. Ето защо редовното похапване на гъби води до по-малко възпаления.

Не докосвайте устните си

"Ако не докосвате лицето си, значително намалява шансът да се разболеете", казва Маргарита Рор, интернист в медицински център в Ню Йорк. Това обаче е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, тъй като човек докосва с ръка устата си повече от 3 пъти на час. За да се отървете от този не само неприятен, но и нездравословен навик, пробвайте се да седите на ръцете си, когато няма какво да вършите с тях.

Наспивайте се

По-дългите нощи през есента са идеални, за да си набавите нужната доза сън, особено ако през лятото сте прекалили с нощните партита. Според ново изследване хората, които спят по-малко от 7 часа в денонощието, са почти 3 пъти по-податливи на настинки, отколкото тези, които спят поне по 8 часа.

Лъжица мед

Медът има антимикробно действие, а неговата плътност и консистенция на сироп успокоява раздразненото гърло. Затова смело загребвайте от бурканчето с мед всеки ден!

Пилешката супа

Тази класическа храна е мултифункционална. "Парата помага за отпушването на носа, а соленият бульон може да успокои болки в гърлото", казва д-р Холи Филипс. И това далеч не са всички преимущества, които превръщат пилешката супа в мехлем при настинка. Ново изследване сочи, че пилешката супа има способност да забавя движението на белите кръвни телца. А движейки се по-бавно, те прекарват повече време в областите на тялото, които най-много се нуждаят от тях, и така настъпва целебният ефект.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай