Затварят болницата в Димитровград заради дълг от половин милион

Затварят болницата в Димитровград заради дълг от половин милион | StandartNews.com

Хасково. Многопрофилната болница на Димитровград е пред закриване заради невнесените данъци и осигуровки от близо половин милион лева.

Угрозата пред клиниката "Света Екатерина" е след влязлото в сила през тази седмица решение, издаденото през ноември 2014-та година с министерско постановление за затягане на финансовата дисциплина в държавните учреждения и по-специално болниците. Според него НЗОК автоматично спира плащането на клиничните пътеки на всяко лечебно заведение със задължения към държавата. Кличините пътеки обаче са единствения начин за издръжка на болницата в Димитровград.

От ръководството на болницата коментираха, че дори и да имат желание не могат да извадят половиния милион на куп и да разплатят дълга си. Сметките им показват, че дори и да спрат да плащат за лекарства и заплатите, пак няма да могат да хванат последния влак за издължаването до края на месеца, тъй като средномесечната заработка на болницата е с 3 пъти по-малка от дълга. Освен това МБАЛ „Света Екатерина" дължи и на доставчици на лекарства и консумативи, както и по претенции на частни лица още над 2 млн. лева.

Според ръководството на заведението единственият шанс е разсрочване на дълга към НАП или принципалът -Общинския съвет на Димитровград да гласува 500-те милиона, необходими за издължаването наведнъж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай