Решено е. Затягат мерките и в София /ОБНОВЕНА/

Нови заповеди из цялата страна

Решено е. Затягат мерките и в София /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Предложенията на кмета Йорданка Фандъкова са приети и новите ограничителни мерки за столицата са приети от Софийския оперативен щаб на заседание днес и влизат в сила от петък. Това сами самата тя на страницата си във Фейсбук.

От петък всички ученици от 5 до 12 клас в София преминават на онлайн обучение, а всички заведения, в това число и тези в хотелите и игралните зали, ще работят с ограничено работно време до 22 ч.

Преустановява се присъственото обучение във висшите училища и в центровете за извънкласни занимания. Срокът на действие на тези мерки към момента е двуседмичен - от 12 до 26 март.

По предложение на директора на СРЗИ д-р Данчо Пенчев се обмисля затягане на мерките при продължаващ ръст на заболеваемостта с преустановяване на посещенията в големите търговски центрове и фитнес залите.

Препоръчва се на работодателите да се насочат към организация с работа от вкъщи или на смени, където е възможно.

По последни данни София премина прага от 500 заболели на 100 хил. души.

Притеснителен е фактът, че средната възраст на заразените с COVID-19 продължава да спада, като към днешна дата е 51 години.

На територията на Столична община се забранява провеждането на организирани екскурзии, фестивали и събори, при които се планира събиране на голям брой хора на открито.

В Бургас от петък затварят молове и фитнес зали, а учениците от 5 до 12 клас преминават към онлайн обучение за две седмици. Носенето на маски на открито е задължително, ограничават се масовите мероприятия на открито и закрито. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов след заседание на Общинския кризисен щаб. 

"Започваме с локални мерки в 10 области в страната, където заболеваемостта е на високи нива. Увеличава се броят на леглата в болниците от нивата от септември 2020 година", каза Ангелов:

"Намаляване на работното време на заведенията до 22:00 часа вечерта. Обсъждахме мерки, които са насочени по отношение на носенето на маски на открито, мерки, насочени към посещенията на фитнесите и моловете. Всичките предложения ще бъдат разгледани на Областен щаб и до края на деня се очаква да има заповед на директора на РЗИ".

Няма да има карантина за пристигащите от Занзибар, каза още министърът.

И Благоевград затяга мерките срещу разпространението на коронавируса, съобщава БНР.

Решението се дължи на ръста на заразените в областта.

На извънредно заседание на Областния кризисен щаб беше решено, че учениците от 5 до 12 клас ще се върнат към онлайн обучение за две седмици.

За 14 дни затварят фитнес залите, театрите и кината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай