Защо студентите празнуват на 8 декември

Историята на празника

Защо студентите празнуват на 8 декември | StandartNews.com

Началото на празника 8 декември е тясно свързано с първото и до 1920 г. единствено висше учебно заведение у нас - Софийския университет. Рождената дата на университета е 1 октомври 1888 г. Създаден е по инициатива на свищовлиите Иван Шишманов и Емануил Иванов като Висш педагогически курс при класическата гимназия с историко-филологическо отделение.

В параграф 25 от общия правилник на университета от 1905 г. се казва: "На 25 ноември (8 декември), ден на Свети Климента Охридски и празник на университета, става тържествено представление на новия ректор (мандатът е бил едногодишен). Старият ректор чете отчет за вървежа на университета, а новият казва академическа реч". 

Това е официалното начало на 8 декември. То е свързано преди всичко с развитието на науката и културата. До 1919 г. честването на празника има мирен и нравствено-културен характер. Във връзка със социално-класовите сблъсъци в България празникът се политизира и му се придава партийно предназначение. В условията на тоталитарната власт студентският празник в един момент е зачеркнат от българския календар. Постепенно обаче 8 декември възвръща обаянието си на оригинален и неповторим студентски празник. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай