Вторник,

Защо пенсиите са без великденски добавки? Мика Зайкова каза причината

От: Стандарт -
144655
Защо пенсиите са без великденски добавки? Мика Зайкова каза причината
A
A
A

Великден иде, а никой от кабинета не спомена за традиционните великденски добавки към пенсиите. Това ес случва за първи път от 33 години, коментира икономистът Мика Зайкова пред  Lupa.bg. "Имали сме тежки кризи, но пак възрастните хора са получавали бонуси. Затова си мисля, че в момента държавата няма пари", каза Зайкова по повод решението на служебното правителство да остави възрастните хора без допълнителни средства за Великден. 

"Моя племенница работи в едно от министерствата. Там им забавиха заплатите повече от седмица. Тези хора също имат харчове, кредити, деца. Самият факт, че дори 20 лв. няма да дадат на пенсионерите, говори много", посочи Зайкова. 

"Съвсем наскоро финансовият министър Росица Велкова погаси задължение от 2 милиарда и 300 милиона, без да тегли заем. Може би това е причината пенсионерите да останат без добавки. Добре е, че президентът ще свика веднага НС, за да може народните представители по най-бързия начин да се заемат с бюджета. Пенсионерите у нас са 2 милиона и 214 хиляди. Ако им дадат поне 20 лв. за празника, това прави 4 милиона и половина. Може да се вземат пари от Сребърния фонд. Твърди се обаче, че в него има милиард и 30 милиона, но е възможно тази сума да е само на книга", опасява се Зайкова.

По думите й, в Северна Македония и Гърция един килограм козунак струва 4-5 лв., а при нас цената му е 25 лв. Ако боядисаш 30 яйца, това означава, че трябва да си приготвиш 21 лв., изчисли икономистът.  

Без великденски добавки за пенсионерите - това става ясно от съобщение на Националния осигурителен институт. Изплащането на пенсиите този месец започва в нормалния график - от 7 април.

В редовния график - от 7 до 20 април, ще се изплатят и преизчислените пенсии на работещите пенсионери. Става дума за около 300 000 души.

НОИ с важна новина за плащането на пенсиите, кое е новото 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com