Вторник,

Защо е пламнал фериботът в Йонийско море? Версиите

От: Стандарт -
985
Защо е пламнал фериботът в Йонийско море? Версиите
A
A
A

"Не можем да кажем, че корабът е бил в лошо техническо състояние и това е причината за пожара, защото причините могат да бъдат много - от пътници, от превозни средства, от стока, натоварена на ферибота, не трябва да се изключва и техническа неизправност. Имаме информация, че фериботът е бил в тежко състояние, че каютите са били неприятни за пребиваване. Според мен това е чудо, че толкова много хора са спасени", заяви в "Денят започва" Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи.

По думите му има информация за двама български граждани, които са се качили на военен хеликоптер, но тя е непотвърдена.

"Нямаме потвърждение дали са спасени. Има информация, че пожарът е започнал по високите етажи, от помещенията, където са ресторантът и кухнята. Според друг водач се е чул взрив от една от каютите. Нашите водачи смятат, че реакцията е била много адекватна, извадени са и са качени по лодките", допълни Димитър Димитров.

Той добави, че има практика да се спи в превозните средства, защото част от водачите се чувстват по-комфортно, като в това отношение не е упражнен необходимият контрол.

Димитър Димитров прогнозира, че щетите за българските превозвачи след пожара на ферибота в Йонийско море ще са десетки милиони евро.

"Стоките варират от 50 000 до 100 000 лева, като могат да стигнат до 1 милион лева", поясни Димитър Димитров.

Той коментира и дали е практика да се пренатоварват фериботите.

"Факт е, че се превишава бройката тежкотоварни автомобили за сметка на леки автомобили например", каза още Димитър Димитров.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички