Заради слаб внос подскочиха цените на зарзавата

По-малкото количество на вносните домати и краставици са вдигнали значително цените им

Заради слаб внос подскочиха цените на зарзавата | StandartNews.com

По-малкото количество на вносните домати и краставици са вдигнали значително цените им, спрямо миналия юни, пише „Монитор“. Справка в сайта на борсовата комисия показва, че в средата на юни миналата година цената на оранжерийните домати на едро е била 1,61 лв./кг, а вносните са били по 1,37 лв. Сега оранжерийните са на ниво от почти 3 лв.

За 2020 г. в седмичния бюлетин за юни няма данни за вносни зеленчуци. Краставиците от парници преди 12 месеца са се търгували на борсите в страната по 1,22 лв./кг, почти колкото и вносните, а година по-късно по 2,10 лв.

Според д-р Слави Трифонов от Националния съюз на градинарите в България, причината е в трудното придвижване през границите. По думите му, шофьорите на тировете все още не искали да пътуват до Гърция и Турция.

Като по тази причина особено е намалял импортът от Турция. Браншовикът смята, че сегашното положение е добро за българските производители на плодове и зеленчуци и в супермаркетите има повече българска продукция.

„От всичко има, но е по-малко. Краставиците от оранжериите са повече, а на доматите им трябват още 15 дни за да излязат на пазара в по-големи количества“, смята браншовикът.

Тодор Джиков от друга асоциация на производители смята, че намалените доставки от чужбина са и заради засилените проверки по границата.

Джиков припомни, че безконтролният внос унищожава българските фермери.

По думите му, много време е било изпуснато и държавата не е правила инвестиции за развитие на земеделието и по-специално на чувствителните сектори каквито са производството на плодове и зеленчуци и животновъдството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай