Заради еврото! Ето как ни удари съседна страна

Обявиха заплати и пенсии в Хърватия

Заради еврото! Ето как ни удари съседна страна | StandartNews.com

На фона на сплашването у нас за еврото от руския коминустически слугинаж, ето какво обявиха в страна, намираща се доста близо до България.

Хърватският министър-председател Андрей Пленкович каза днес, че от 1 януари влизат в сила девет нови данъчни закона, с които минималната заплата се повишава на 830 евро, съобщи хърватската национална телевизия ХРТ, предаде Дневник.

"Когато започнахме (първия си мандат през 2016 г.), средната заплата в Хърватия беше 749 евро. Днес средната заплата в Хърватия в 1178 евро. Когато започнахме, средната пенсия беше малко повече от 350 евро. Днес е 550 евро. Минималната заплата в началото на нашия мандат възлизаше на 414 евро бруто. От вчера тя е 830 евро. Това е растеж с повече от 100 процента на минималната заплата", посочи Пленкович.

Той отбеляза, че и стойността на социалните надбавки е била повишена по време на мандата на неговата партия Хърватска демократическа общност благодарение на приетите промени в закона за заплатите в държавния и публичния сектор.

Хърватската данъчна реформа включва приемането на девет данъчни закона, които влизат в сила от 1 януари и които според премиера целят повишаване на социалния и икономическия стандарт на хърватските граждани, както и подкрепа за икономиката на страната. Новите закони предвиждат повишаване на социалните надбавки и за инвалиди и родители.

"Поредният кръг от данъчната реформа ще осигури на гражданите това, което е най-важно за тях - по-високи заплати", отбеляза Пленкович и добави, че новите заплати най-вероятно ще влязат в сила през април за март. "Повишение на заплатите можем да очакваме в следващите три месеца, но нека не забравяме, че заплатите вече растат - през февруари за януари след влизането в сила на данъчната реформа. А коледните бонуси се вдигнаха от 232 евро на 300 евро".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай