Започвам операция "Държава", щом стана премиер

За една година ще върна откраднатите пари на хората

Започвам операция "Държава", щом стана премиер | StandartNews.com

Трети офис на движението на Николай Бареков "България без цензура" бе открит в София. Гражданската платформа има вече и сграда в Пловдив - офисите на СДС под тепетата, където в момента се помещават и хората на Меглена Кунева. Лидерът на "България без цензура" заяви, че приема това дарение, а "Кунева и СДС да си търсят нова сграда". Той призова партиите до края на годината да се откажат доброволно от държавната си субсидия. И даде пример с движението "България без цензура", което се финансира с негови лични средства и с дарения от симпатизанти. Междувременно оргсекретарят на СДС Любен Точков напусна централата на "Раковски" 134 и се присъедини към "България без цензура". В близките дни още 20 офиса на движението ще бъдат отворени в различни градове на страната. Разговаряхме с Бареков за бъдещата политическа формация, за финансирането на партиите и каква ще е платформата на движението.

- Г-н Бареков, кога ще бъде факт партията ви и как ще се казва?

- Все още търсим име. Възможно е да се казва и "България без цензура". А името на съюза, който ще обединява различни партии и движения с една кауза, да си има отделно име. Правим проучване с фокус групи, имаме и гласуване на нашия сайт. Скоро ще имаме около 8 имена, от които хората ще изберат. Надявам се около 6 декември да имаме име. В първата половина на декември ще основем партията. Съветът на учредителите ще се събере вероятно във Велико Търново. А самото учредяване ще го направим в София - на открито или в зала "Арена Армеец".

- Обявихте се против партийните субсидии, но да не дадете назад, когато и вашите партийни структури станат факт?

- Напротив, ще дам пълен напред. Ако имаш подкрепата на малкия и на средния бизнес, с 1 млн. на година всяка политическа формация може да се оправи. В момента тези партии харчат по 60 млн. на година. Партиите получават 12 лв. на избирател всяка година. Това го няма никъде в Европа. БГ партиите показват нагледно що е то партийна олигархия в парламента. Виждате как БСП и ГЕРБ постигнаха негласен консенсус да не променят сумите по партийните субсидии.

- Но и питат откъде са парите ви.

- Много добре знаят, че инвестирам личните си средства в политическия проект. А бизнесът ми дарява офиси. Ето и този офис (б.а в София) ни е дарение. Офисът в Търново - също. И в Пловдив, където наши симпатизанти ни дариха сградата на СДС. Когато имаш работещи идеи, малкият и средният бизнес ги подкрепя.

- А едрият бизнес?

- За него готвим много тежки правила и рестрикции. Някой трябва да покаже, че малкият и средният бизнес са важните в пъзела на икономиката ни. И тези хора сега реагират позитивно на "България без цензура", защото виждат, че се създава алтернатива на старата политическа система. Предлагам да се премахнат субсидиите - да са 1 лв. за избирател на година. Нали партиите имат членски внос, приемат дарения? Как Барак Обама си направи кампанията в интернет? Вие ме нарекохте българския Обама и аз като него си събирам парите. При нас на заплата са 10 човека, останалите са доброволци. Защо трябва да имаш по 300 служители в партийна централа като ГЕРБ и БСП? Или пък като назначенията на ГЕРБ в община Пловдив - 500 члена на работа там - това е срам. Защо трябва да принуждаваш един човек да бъде член на твоята партия, за да си запази работата или да бъде назначен? Това е жалък политически рекет спрямо обикновените хора.
Ние предлагаме да се деполитизират общините, училищата, както стана с университетите.

- Как ще спрете тази практика?

- Ще настоявам за сериозни данъчни проверки след изборите, за да стане ясно как партиите харчат парите от субсидиите. И ще сезирам прокуратурата за търговия с влияние и лобизъм в парламента. Ще настояваме за увеличение на пенсиите - най-ниската да стане 260 лв. И увеличение с 30 % на заплатите на учителите. Ще приложим набор от мерки за стабилизиране на България и за радикални реформи. Още в първата година от нашето управление ще унищожим монополите. ВиК секторът няма да е повече партийна хранилка, с ЕРП-тата ще има много сериозен разговор - или ще създадем алтернативни енергоразпределителни компании, или ще вървим към връщане на дела на държавата.

- Да не намеквате за национализация?

- Не, държавата ще води преговори. Ако не се разберем, има международен съд.

- Откъде ще дойдат парите?

- Има много нереформирани сектори - здравеопазване, образование. Харчат се много пари, но средствата не стигат до хората. От обществените поръчки се краде много. И не на последно място - пълна ревизия на политиците на прехода. Иван Костов, царя, Станишев, Борисов ще бъдат проверени до девето коляно. Моята амбиция е да проведем операция "Държава".

- Като "Чисти ръце" в Италия?

- Точно така. Операция "Държава" ще започне в деня, в който бъде гласувано новото правителство, в което аз ще участвам като премиер. Данъчни служби, служби за сигурност ще направят пълни проверки, ще се блокират всички възможности за прехвърляне на финансови потоци на хората на прехода, защото те ограбиха българския народ. Ще проверим дали това е истина. Може и да е мит, че Борисов е откраднал 4 млрд., а Костов - 1 млрд. Обещавам на българския народ в рамките на година да бъдат върнати откраднатите пари. И средствата ще бъдат насочени към социални програми. В нашата програма има една ключова дума - солидарност. Искам да управлявам само в интерес на хората. За мен голямата награда ще бъде Вальо Черпоков да кръсти една улица в село Забърдо накрая. Нищо повече не искам.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай