Неделя,

Започва Русалската седмица. Какво трябва да носим в джоба си?

От: СТАНДАРТ -
4162
Започва Русалската седмица. Какво трябва да носим в джоба си?
A
A
A

Днес е Денят на Свети Дух. Празникът се отбелязва 51 дни след Великден, в деня след празника Петдесетница и е винаги в понеделник. Тази година се пада днес, 13 юни.

Известен е още с имената Русаля и Духовден. Празникът е свързан по смисъл с чествания на Петдесетница. Двата празника са последни от Великденския цикъл. На Петдесетия ден от Господното възкресение Свети Дух слязъл над апостолите и ги дарил с благодатни дарове.

Църквата прославя Светата Животворна Троица - Бог Отец, Бог Син и Бог Дух Свети, които имат равно достойнство.

Според християнската вяра Свети Дух дава живот на тварите и освещава човешките души и тела. Той се изобразява като гълъб.

В народните вярвания от Велики четвъртък до Свети Дух душите на всички мъртви са на свобода по земята. Ходят обикновено по цветята, по дърветата. На Свети Дух се прибирали и затваряли чак до идната година на Велики четвъртък, когато се отварят небесните двери.

С този ден започва Русалската седмица, приемана за особено опасен период. Тогава идват русалийките, които според народно поверие били душите на млади удавници, които се явявали като бели и жълти пеперуди.

Характерни са много забрани и обредни действия, свързани с Русалската седмица. За да се предпазят от нечистите сили, през тези дни хората носят пелин, лепка или орехова шума в дрехите си, защото вярват, че русалийките бягали от тях. Закачат пелин и по вратите и прозорците на къщите, разстилат го и по пода.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички