Запасяваме се с лекове и храни заради коронавируса

Търговци отчитат повишено търсене на основни хранителни продукти

Запасяваме се с лекове и храни заради коронавируса | StandartNews.com

С наближаването на коронавируса до нашата страна лекарства, консумативи и трайни храни бързо започнаха да се изкупуват от аптеки и супермаркети, съобщава Нова тв. След маските, от пазара се изчерпаха и някои лекарства срещу грип, дезифектантите и ръкавиците. Търговци отчитат също повишено търсене и на основни хранителни продукти. Сред най-продаваните са брашно, ориз, олио и консерви.

Хора публикуват снимки в социалните мрежи на запасите си от храна и вода в случай, че се наложи да останат задълго вкъщи.

Липсата на лекарства притеснява както потребителите, така и фармацевтите. „Един основен противогрипен продукт е силно намалял. Все още имаме, но по складовете вече няма“, каза Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Останалите количества противовирусни лекарства ще стигнат за около месец. Причината отново идва от Китай, който е най-големият търговец на активни субстанции, влагани в таблетките.

„В Китай има заводи, които понякога са основни или единствени производители. И когато заводите са затворени или липсва транспорт, както е в момента, тогава производителите на лекарства се изчерпват запасите им и е възможно да има проблем“, обясни Костов.

Очакванията са Китай да поднови доставките в началото на март. Тогава ще има и нови количества маски. Лекари сигнализират, че заради липсата им са принудени да преглеждат пациенти без предпазни средства. Държавата обаче отказвала да им съдейства, защото с приоритет били други служители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай