Загинал ли е Светльо в Украйна? Чака се чудо

Какъв коментар направи журналист

Загинал ли е Светльо в Украйна? Чака се чудо | StandartNews.com

Възможно е някаква искрица надежда за българинът, обявен за загинал на бойното поле в Украйна.

Журналистът Владимир Йончев разкри подробности за трагедията  с българина Светослав Славков.

Фенът на Левски загина на бойното поле в Украйна, където се бореше за свободата на страната в качеството си на доброволец.

Ето какво разказа Йончев в „Още от деня“ по БНТ:

Тялото на Светослав е на бойната линия и не може да бъде изнесено оттам, защото продължават да се водят бойните действия. Нито едно от телата на загиналите в последната ескалация на  бойните действия там не е изнесено.

Това със Светослав се е случило в една доста голяма гора в направлението Купянска, където бойни действия се водят от години. Но в последните две-три седмици пристигна подкрепление за руските сили и те изключително масирано започнаха да атакуват. Горе-долу, да кажем някъде от около 20 декември, дори малко по-рано, досега интензитета на бойните действия там е нещо почти невиждано.

Това, което ми разказаха хора, които са говорили с войници на самата бойна линия, казаха, че ако преди се е употребявала артилерия или цяло ято дронове срещу много големи отряди, поне от 30-40 души и повече, сега дори за отделен войник или за група от двама до трима войници Русия изпраща огромно количество дронове, които просто правят бомбени килими. Толкова е голямо количеството на боеприпасите.

Дали категорично е потвърдена смъртта на Светослав? Аз винаги вярвам в чудеса, не са малко случаите, когато от много институции, от много сигурни хора, дори и очевидци е обявявана нечия смърт на бойното поле, но след това се е оказвало някакво чудо и не е имало такава. Аз самия познавам такъв украински войник, който в положение на две години е бил обявен за мъртъв, преди да да бъде открит в болница. Все пак има някакво зрънце надежда, но ми се струва, че източниците които съобщават за смъртта му, са доста сигурни.

Информацията в голяма част идва от друг български доброволец, който е в този район, но не в тази част, който пък е говорил със съвсем преки колеги, бойни другари на Светльо.

Той отиде за Украйна, след като негови приятели събраха около 8 хиляди лева, за да му закупят пълно бойно въоръжение. Така че не е въпрос в липса на оборудване, въпросът е в лошия късмет.

Доколкото знам Светльо е бил на първа линия, изпратени са на мисия, отряд от около 20 души, които са пресрещнати от двете страни от руски части, също в сивата цона. При завързалата се престрелка с автоматично оръжие, не е загинал от осколка, са загинали четирима от тези 20 души и за съжаление Светльо е бил единия от тях. Иначе досега в Украйна на бойното поле са били петима българи“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай