Забраняват цигарите и в зимните градини

Затварят заведение за месец, ако го хванат с тютюнев дим, предлага Андреева

Забраняват цигарите и в зимните градини | StandartNews.com

Пушачите без цигари и в зимните градини на кръчмите. Това предвиждат последните идеи за промени в Закона за здравето на ведомството на д-р Таня Андреева. Спорно е обаче дали те ще намерят парламентарна подкрепа.

 

Идеята на здравното министерство е пушенето да се забрани и в местата, които имат покрив и са с поне три стени без значение от какъв материал са. Както и без значение дали "конструкцията е постоянна или временна", пише още в законопроекта. На практика това означава, че се забранява пушенето във всички пристройки към заведенията, обясниха експертите. Сред другите идеи за промени в Закона за здравето е и увеличаване на санкциите. Министерството предлага да се отнема разрешението за дейност за месец на всяка кръчма, която повторно е нарушила правилата за пушене. Не е ясно обаче дали промените ще се приемат от депутатите. Оставянето на пълната забрана за пушене на закрито мина на косъм и ядоса бизнеса само преди броени месеци.

 

Тепърва ще се запозная с промяната на закона, искам да чуя мотивите за предлагането й, но тази идея категорично не е обсъждана с народните представители от "Коалиция за България", заяви зам.-председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Емил Райнов. Предложението не е обсъдено и с ДПС. Явно това е отговор на системното нарушаване на закона, но очаквах, преди да се публикува, да се обсъди с нас, заяви и зам.-председателят на парламентарната здравна комисия от ДПС д-р Тунчер Кърджалиев. Според него новата рестрикция ще доведе до реакция не само сред собствениците на заведения, но и сред някои от привържениците на пълната забрана за пушене. Въвеждането на санкцията за затваряне на заведение за месец след повторно нарушение обаче не е ненавременна, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай