За кожата на един мюфтия

За кожата на един мюфтия | StandartNews.com

Местан забърка опасна игра, като вкара духовници в политиката

През последните седмици около Главното мюфтийство се вдигна медийна и политическа врява, извисила се до опасни децибели. Ако се вярва дори само на част от писанията, там е по-страшно от леговищата на "Ал Кайда" и Ислямска държава. В частност, разобличителите сочат ръководството на вероизповеданието като проводник на радикалния ислям, домакин на тренировъчни лагери на глобалния джихад и "пета колона" на Анкара, готвеща се да откъсне Родопите и Лудогорието и да ги подари на Ердоган.

Причините за кръстосания огън по ведомството на Мустафа Алиш Хаджи са няколко. Първата се крие в дългогодишния разкол между мюфтийствата на Хаджи и бившия мюсюлмански водач д-р Недим Генджев. В периода 1996-2011 г. разколът

премина през поредица от драматични обрати

- съдът решаваше ту че едното мюфтийство е легитимно, ту - другото. През есента на 2010 г. дори се стигна до безпрецедентно разбиване на Главното мюфтийтство и нахлуване на съдия-изпълнител от името на Генджев. На следващата пролет Темида даде право на Мустафа Хаджи. Срещу това обаче и в момента вървят серия обжалвания.

Страстите се нажежиха още повече заради предстоящата в неделя Национална конференция, на която ще се избере нов главен мюфтия. Извън обичайните боричкания за властта, като дестабилизиращ фактор се проявя раздорът в ДПС. Поначало един от погрешните ходове на Лютви Местан, след преди три години като застана начело, бе вкарването на деполитизираните по закон имами в политиката. Под неговата диригентска палка за депутати бяха привлечени две ключови фигури - секретарят на Главно мюфтийство Хюсеин Хафъзов и председателят на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Ахмед Дурмуш. Винаги досега ДПС, представляващо мнозинството от мюсюлманите у нас, е разделяло политиците от духовниците. Обръщането на баланса, осъществено от Местан, е едно от действията, които вбесиха почетния лидер Ахмед Доган, който за една нощ го разжалва публично и изхвърли от партията. Впоследствие към прогонения Местан се присъединиха Хафъзов и Дурмуш.

Новото ръководство на ДПС взе рязък завой в полза на светската идеология

срещу прокарвания неоосманизъм

на Ердоган и Давутоглу. "Ние изпитваме уважение към Турция на Кемал Ататюрк", подчертава съпредседателят на Движението Мустафа Карадйъ в публичните си изяви. Друг от триумвирата - Рушен Риза, гостува в Турция на конгреса на опозиционната кемалистка Национална Републиканска партия, чиито лидери са подложени на съдебно преследване от режима на Ердоган.

Вода в мелницата на конфликта наливат и обусловените в двустранните спогодби тесни отношения между мюсюлманското вероизповедание у нас и държавния Дианет на Турция. По силата на тези споразумения турските духовни власти са настойници на нашите. Подобни отношения трябва внимателно да бъдат преразгледани в условията на агресивния неоосманизъм на Анкара, но за целта трябва най-накрая България да се сдобие със своя духовна мюсюлманска академия на високо равнище, което ще позволи да се намали зависимостта от чуждите ВУЗ-ове.

Несъмнено изборът на нови главен мюфтия и Висш мюсюлмански съвет са изключително важни събития, които, при ескалация на напрежението, могат да създадат доста главоболия. На конференцията в неделя всички противоборстващи страни ще се опитат да наложат своите кандидати и е възможно да се стигне до шумни разправии. Изключително важно е делегатите

да изберат духовник с безспорен авторитет

който стои над тесните интереси на различните групировки и да защитава националните интереси. Въпреки всички черни прокоби и клевети мюсюлманските духовници у нас са се доказали като добросъвестни граждани и патриоти. С изключение на ромската махала в Пазарджик, в страната няма гнезда на салафизъм или радикален ислям. На фона на хилядите европейски и руски граждани, биещи се за Ислямска държава в Сирия и Ирак, досега няма нашенец джихадист. Главното мюфтийство пресича безкомпромисно всякакви наченки на екстремизъм и е активен участник в междурелигиозния диалог. Въпреки проблемите България е светъл пример за добри отношения между християни и мюсюлмани. Главният мюфтия Мустафа Хаджи заедно с още 125 ислямски учени от цял свят участва в разобличаването и заклеймяването на халифата на Абу Бакр ал-Багдади. Тези безспорни постижения станаха възможно благодарение на умерената и балансирана политика на държавни служби, духовници и политици. Всички играчи, намесващи се по деструктивен начин в избора на ново ръководство на Мюсюлманското вероизповедание, трябва да си дават сметка за заплахите пред България, да не насъскват верите една срещу друга и да не всяват безпричинна паника в обществото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай