На Бъдни вечер Църквата призова за мир и за любов към ближните

Днес от 18 часа ще бъде отслужено бдение в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"

На Бъдни вечер Църквата призова за мир и за любов към ближните | StandartNews.com

Св. Синод отправи своето послание по повод празника Рождество Христово. Тази година в посланието архиереите казват, че трябва "да търсим и високо да ценим мира, който Господ донесе на земята с раждането Си като човек, и да не забравяме, че  макар и враждуващи със своя Бог и Творец от самото начало на съществуването ни, „бидейки врагове, се помирихме с Бога чрез смъртта на Сина Му“ (Рим. 5:10). Защото това помиряване беше по Негова, а не по наша инициатива и защото с него Той ни възстанови в нашето богосиновство и ни помогна да осъществим високото предназначение, с което ни беше сътворил – нашето богоподобие". 

"Днес, когато нашият свят продължава да бъде разкъсван от междуособни борби и противоречия, когато благоволението между хората все повече отстъпва пред враждата и непоносимостта към другия, когато военните конфликти като средство за разрешаване на споровете ни не само не намаляват, но възприемат все по-застрашителни размери и съсипват милиони човешки съдби, ние отново имаме една единствена истинска надежда и тя е нашата вяра и упованието ни в Божията благост и Божията всеопрощаваща любов. Тази любов, която накара Самия Бог да възприеме човешката природа, да влезе в нашия свят и да живее сред нас като човек; която Го доведе до Кръста и разпятието, страданията и смъртта, и дори до бездната на ада, за да извърши така нашето изкупление и спасение. Като имаме пред очи това безгранично Божие смирение, тази непознаваща предел Негова любов, нека Му подражаваме, като търсим Неговата, а не нашата правда, изпълнявайки Неговите свети заповеди. Да бъдем добротворци и миротворци, да благоволим един към друг – дори и към враговете си. Да не позволяваме на страстите и гнева да владеят над нас, но да ценим и уважаваме всеки човешки живот. Във всекиго да търсим и да откриваме не свой враг и противник, а наш ближен – също като всички останали сътворен по Божи образ и подобие и повикан от нашия Небесен Отец за богоуподобяване и вечен живот", се казва още в посланието на Св. Синод. 

Днес от 18 часа в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще бъде отслужено всенощно бдение, което ще бъде възглавено от Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай