Южният коридор носи реална диверсификация

Южният коридор носи реална диверсификация | StandartNews.com

Ако купиш гориво от турския хъб, трябва да имаш право и да го препродаваш

Валентин Кънев,
председател на
Балканската и Черноморска петролна асоциация

Тръбите може да се строят и с кредити

- Г-н Кънев, може ли Южният газов коридор да се приеме като алтернатива на "Южен поток"?
- Проектът "Южен поток" беше замислен да доставя природен газ основно за Италия и частично за Австрия и още няколко държави, сред които България, Сърбия и пр., от север. Южният газов коридор е замислен да доставя газ и за Италия, но от юг. Сега, с изместване на трасето на "Южен поток" през Турция, не е много ясно какво точно ще се случи. Въз основа на направените досега изявления от "Газпром" можем да предполагаме, че компанията има намерение да изгради газов разпределителен център в Турция (т.нар. хъб, от англ. hub). В него ще се концентрират големи количества газ, които след това ще се преразпределят.
- Но това означава, че ние, европейските страни, участнички в проекта "Южен поток", трябва да изградим с наши средства газопроводи, които да транспортират този газ от Турция през нашите територии към Италия?
- По принцип да, но не е задължително това да стане само със собствени средства - може да се привлекат кредити по схемата, която щеше да се приложи и за проекта "Южен поток". По-съществен е въпросът какъв газ ще тече по този Южен газов коридор - дали освен руски ще има някакъв друг. Важно е и дали газът, който ще се доставя до този хъб, ще бъде с клауза без право на препродаване, т.е. този, който купи дадени количества, ще може да го използва само за собствени нужди. По-скоро би трябвало всеки, който купи газ от бъдещия хъб в Турция, да има право да го препродава, както това става примерно в Баумгартен в Австрия. Лично аз прогнозирам едно равномерно развитие на газопроводните връзки в региона. Като част от Южния газов коридор могат да се смятат и интерконекторите на България с Гърция и Румъния, а оттам - и към Унгария. Има идея газопроводът между Румъния и Унгария да се трансформира в реверсивен и горивото по него да тече не само от Унгария към Румъния, както сега, а и в обратна посока. Турция е свързана с газопровод с Гърция по дъното на морето, който може да поеме част от горивото от Южния газов коридор от находището "Шах Дениз 2" в Каспийско море, а също и определени количества газ от други места, включително и от Русия. Този газ ще запълни капацитетите на Трансанадолския и Трансадриатическия газопровод TANAP и TAP и ще тече към Европа. Така че заместването на проекта "Южен поток" с Южния газов коридор може да предостави много повече варианти за изграждане на газопроводни връзки и за доставки и търговия с газ в Южна и Централна Европа.
- Можем ли да кажем, че Южният газов коридор ще предостави възможност за реална диверсификация на доставките на газ за България и останалите страни в региона, което не стана с "Набуко"?
- Точно така. Изводите от всички дебати, които се разразиха сред обявеното от руския президент Владимир Путин прекратяване на проекта "Южен поток", показаха, че газът в бъдещия хъб в Турция, дори и да е руски, ще може да бъде договарян и от други доставчици - така, както това става в Баумгартен, където основната част от газа също е руски. А точно това договаряне е диверсификация. Но за да стане всичко това, трябва да има възможности за доставка и търговия с природен газ, газопроводи и реален хъб в Турция, каквито към момента липсват.
- Къде в Турция може да бъде изграден хъб?
- Според мен близо до Истанбул, който е огромен потребител на газ. Струва ми се, че не е логично да се изгради хъб на турско-гръцката граница, тъй като би игнорирало възможностите за транзит на газ към България и Румъния. Предстои Турция да анализира предложението на "Газпром" и да излезе с решение какво смята да прави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай