"Южен поток" е глътка въздух за 100 БГ фирми

Атакуват проекта, защото не го строи западна компания, казва Светослав Глосов

"Южен поток" е глътка въздух за 100 БГ фирми | StandartNews.com

Брюксел стартира наказателна процедура срещу България заради провеждането на търга за избор на строител на тръбата от "Южен поток". Ще се отрази ли евентуалното забавяне пагубно на родната икономика, коментира за "Стандарт" председателят на Камарата на строителите в България Светослав Глосов.

Брюксел ни натиска, понеже най-лесно се огъваме

- Господин Глосов, Европейската комисия стартира наказателна процедура за страната ни заради конкурса за строителство на "Южен поток". Икономическият министър Драгомир Стойнев коментира, че предстоят месеци на преговори с Брюксел. Как ще се отрази тази процедура на строителната гилдия?

- От строителна гледна точка България ще загуби много пари, а бизнесът в сектора - много работа. Няколко десетки фирми - между 80 и 100 компании, имат подписан договор за изпълнение с проектната компания. И ако тези контракти не се изпълняват, браншът ще бъде ощетен и като потенциални печалби, и като работа. Проектът "Южен поток" така или иначе ще се осъществи. Въпросът е дали ще запазим трасето му да премине през България и страната ни да спечели от него. Защото инвестицията е за 2 милиарда, независимо кой какво говори. Сега страната ни трябва да остане с твърда позиция и да покаже характер. Стига вече са ни диктували какво да правим и са ни поставяли в неизгодно положение. В крайна сметка вече е ясно, че Европа се разделя, макар и към момента условно, на две зони - богата и бедна. Защо ние пак да останем в най-бедната част? Унгарци и поляци успяват да разширят позициите си, защо и ние да не можем? Според мен трябва твърдо да отстояваме позициите си и да защитим проекта. Що се касае провеждането на конкретната процедура за избор на строител на тръбата, която бе спечелена от консорциум между руската "Стройгазнефт" и пет родни фирми, търгът бе според изискванията на българския закон. Поръчката бе отлагана достатъчно дълго, така че имаше време всички, които искат да участват, да се подготвят за конкурса. Сред кандидатите за изпълнители имаше и немски, и западни консорциуми. Дали по същия начин щеше да оспори провеждането на конкурса ЕК, ако се беше класирал консорциум със западни участници?

- В писмото на Брюксел се твърди, че конкурсът не е проведен според правилата на Закона за обществените поръчки. Министър Стойнев уточни, че това е така, тъй като проектната компания е само с 50% българско държавно участие. Изискванията на конкурса по-леки ли бяха, след като не са по ЗОП?

- Търгът е проведен по правилата и пак казвам, ако беше класиран западен консорциум, пак ли щеше да има същата реакция от страна на Брюксел?
Аз лично не съм запознат в детайли с правилата. Не участвам в консорциума, моята фирма не е кандидатствала. Проектът "Южен поток" обаче е от изключително значение за строителния бранш.

- Според министър Стойнев диалогът с Еврокомисията във връзка с тази наказателна процедура ще продължи месеци. Как ще се отрази това на строителните фирми?

- Разбира се, че българските строителни фирми губят, защото те вече са се подготвили да извършват определени видове работа. Но питам - защо трябва да изнасяме печалбата навън и родните фирми да работят при неизгодни условия? Има редица примери за това. Когато чужди фирми са печелили големи родни проекти, българските фирми са работели при очевидно унизителни условия. Защо ако този проект не е в интерес на Европа, тогава италианци, австрийци, турци искат да работят по него? За тях няма процедури - те са имали време да синхронизират проекта.

- Има ли опасност проектът "Южен поток" наистина да се превърне в заложник на отношенията между Русия и Украйна?

- Точно това се случва в момента, но в крайна сметка ще загуби България. Защото "Южен поток" ще се случи, но вместо да мине през родината ни, ще е през Турция. Не бива да се забравя, че проектът не е български, а европейски и предвижда Южна Европа да бъде захранена с газ. Като на следващия етап ще се прави връзка между "Северен" и "Южен поток". Германци, италианци, австрийци мълчат по въпроса. Унгарците са участници в проекта, гърците искат да се включат.

- Защо тогава наказателната процедура е само към България?

- Може би, защото ние най-лесно се поддаваме на манипулации и се оставяме да ни управляват.

- Причината в самото провеждане на търга ли е, или е по-скоро въпрос на геополитика?

- Става дума единствено за политика и съм абсолютно убеден, че ако се беше класирал западен консорциум, нямаше да има подобен проблем.

- Месеците на евентуално забавяне ще оскъпят ли проекта, ще намалят ли печалбата за България?

- Чисто икономически ще се намали печалбата за България, защото нашите фирми вече няма да участват при тези условия, при които са кандидатствали в търга. Особено ако "Южен поток" не минава през България. Губят фирмите, губим работна ръка, губим от данъци и от всичко това губи България. А това бе единственият начин да запазим българските специалисти на всякакво ниво на родния пазар.

- Има ли алтернатива на "Южен поток" за строителния бранш? Усвояването на еврофондовете от новия период ще бъде ли достатъчна компенсация за бранша?

- Еврофондовете ще бъдат по-малко, отколкото са били сега. По този проект бе предвидено да усвоим 2 милиарда. При това за изключително къс срок, в който се предвижда те да бъдат усвоени. За бранша "Южен поток" няма алтернатива. Вероятно докато не се сформират новите Европейски парламент и Европейска комисия, реални преводи от средствата по еврофондовете няма да има.

- Като гилдия отдавна настоявате за въвеждане на типови процедури в търговете за строителство и специализиран правилник към ЗОП, който да направи по-честни и предвидими конкурсите. На какво ниво на изпълнение са тези ваши инициативи?

- Това са инициативи, по които Камарата на строителите заедно с проектанти, инженери, конструктори и геодезисти работим от години. С помощта на Министерството на инвестиционното проектиране вече сме на финалната права. В момента предложенията, които са въз основа почти изцяло на германското законодателство, се доизглаждат и адаптират към българските условия. Правилникът към ЗОП е нужен, защото законът не може да регламентира еднакво добре процедурите както в различни сфери като строителството и доставката на канцеларски материали например. За това е нужен и специализиран правилник. Типовите процедури пък са, за да не се случва както сега един и същи тип поръчка да има различни процедури в различните общини. Това е недопустимо. Трябва да има еднакви изисквания по обществените поръчки. По този начин ще се намалят свободните съчинения от страна на общините. Проблемът на бранша е с местните власти. Те продължават да са големи длъжници на строителния бранш.

- Администрацията бърка, а плащат строителите, така ли?

- Плащат строителите, да, защото общините не им се разплащат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай