Ядем банички ментета

Вместо сирене се използват извара и палмов продукт

Ядем банички ментета | StandartNews.com

Имитиращите продукти увреждат сърдечно-съдовата система 

Любимите на всички банички със сирене не са със сирене, а с имитиращ палмов продукт. За това алармираха от Асоциация „Активни потребители“. През септември и началото на октомври 2019 г. нейни експерти анализирали 15 банички, купени на принципа „таен клиент“ от произволни търговски обекти и в нито една не открили сирене. Резултатите сочат, че в 1 нямало никакъв пълнеж, в 3 установили извара, в 7 сиренето било заместено изцяло с палмов продукт, а в 4 частично.

От „Активни потребители“ коментират, че наличието на извара не вреди на здравето на консуматорите но в случая това е търговска измама. Производителите декларират на етикета съдържание на сирене, а на практика влагат извара, която има различни вкусови и хранителни стойности.

Използваните за производството на банички имитиращи ментета представляват директна заплаха за здравето на потребителите. Те съдържат високи нива на палмово масло, включително наситена палматинова киселина и вероятно частично хидрогенирани мастни киселини. Тези компоненти увреждат сърдечно-съдовата система и увеличават риска от инфаркти и инсулти. В много страни по света влагането на частично хидрогенираните мазнини в храните е забранено.

Според Министерството на земеделието и храните през 2018 година в България са произведени 57 814 тона краве сирене, от което 23,4% (13502 т) са имитиращи продукти. Пак според тях при другите сирена и кашкавалите ментета няма. Според друга статистика обаче в България през 2017 г. млечният сектор е внесъл 12 000 тона растителни мазнини. При оползотворяване на тази суровина се получават минимум 24 000 тона готово сирене. Сметката показва, че някъде по веригата се губят поне 10 000 тона ментета.

Заключението от изследването е, че поне част от загубеното менте-сирене навярно е изядено с баничките. Друга част вероятно сме изяли под формата на шопска салата в ресторантите. За съжаление, друга част може би е отишла в детските градини и училищата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай