Взаимните фондове не са само за богатите

Взаимните фондове не са само за богатите | StandartNews.com

Хората разбраха, че застраховката "Живот" също е изгоден начин за спестяване

Имаме вече проекти за над 2 млн. лева по плана "Юнкер", казва Ани Ангелова

Накъде да насочат хората своите спестявания, след като банковите лихви паднаха драстично? Може ли дребният бизнес да ползва заеми по плана "Юнкер" и как да става това - на тези и други въпроси отговаря изпълнителният директор на Райфайзенбанк България Ани Ангелова.

- Госпожо Ангелова, какво може да събуди банковото кредитиране? Според юнския доклад на Райфайзен Рисърч за м. г. спадът на корпоративните кредити в банковата ни система е 4 %, а заемите за домакинствата са на същите нива. Как се преодолява това положение?

- Очакванията на хората са сред най-силните двигатели за раздвижването на инвестициите както в бизнеса, така и в личен план. Когато предприемачите или гражданите усещат перспективи и имат сигурност, те са по-смели и по-склонни да ползват кредити и да инвестират. Това, което ние, банките, правим, е да сме партньори на предприемчивите и смелите и да насърчаваме останалите чрез достъп до интересни програми, подходящи условия за кредитиране и най-вече експертиза. В Райфайзенбанк спад в новите обеми кредитиране няма, напротив, има ръстове. Голяма роля за тях имат европейските и национални програми, по които работим. Те дават тласък за инвестиции и развитие на бизнеса. Райфайзнебанк активно партнира с местни и европейски институции, за да насърчава и подкрепя бизнес инициативата в страната. От началото на 2016 г. в сегмента на малките и средни предприятия по текущите програми сме отпуснали кредити за над 25 млн. лева. Ако погледнем 10 години назад, благодарение на тези партньорства сме финансирали над 11 000 различни проекта на малкия и среден бизнес за близо 1 млрд. лева. В това време натрупахме и много опит, и експертиза, от които нашите клиенти се ползват, за да се развиват.

Колкото до кредитирането на гражданите, тук има оживление в търсенето още от миналата година. Новият ни бизнес отбелязва двуцифрени ръстове на годишна база. Според мен на ниво финансови институции кредитните портфейли се свиват, в голяма степен повлияни от динамиката на погашенията и отписванията.

- Същият доклад отчита и ръст на необслужваните кредити, които бяхме свикнали да виждаме, че намаляват...

- Като цяло тенденцията е към намаление, може да има еднократни ефекти в отделни месеци, затова най-добре е да изчакаме резултатите от прегледа на качеството на активите на банките в България, които би трябвало да ни дадат ясна картина за състоянието им.

- Какви са ефектите от стрес тестовете, които текат в момента?

- За нас проверката в голяма степен е повторение, тъй като преди 2 г. преминахме през подобен одит като част от групата Райфайзен Банк Интернешънъл. Проверката изисква действително много ресурси - най-вече хора и време, но всичко върви по план. Вече сме на финалната права и скоро трябва да разберем резултатите.

- Райфайзенбанк е първата банка у нас, която ефективно заработи по т. нар. план "Юнкер". Какво е развитието по програмите?

- По програмата ИнновФин (InnovFin) Райфайзенбанк има готовност да подкрепи проекти за 35 млн. евро при облекчени условия за кредитиране. По програмата Косме (COSME) сме в напреднали преговори. По ИнновФин работим от около 3 месеца, в това време основната ни работа беше да запознаем потенциалните клиенти с условията по нея. Участвахме активно във форуми, конференции, срещи и продължаваме да работим в тази насока. До момента има заявени проекти за около 2 млн. лева, финализирахме вече около 10 сделки. Програмата е за стимулиране на бързоразвиващи се и иновативни предприятия. Първите ни впечатления по нея са, че преобладаващо фирмите търсят финансиране за инвестиции в нови технологии, най-вече за закупуване на машини и оборудване, използвани за внедряване на процеси съгласно европейските директиви. Бърз растеж, който по дефинициите на програмата е 20% годишно, в тези времена е трудно постижим, така че в тази категория виждаме по-малко кандидати. За разлика от повечето европейски гаранционни схеми, по нея можем да кредитираме и земеделски производители.

Райфайзенбанк е дългогодишен партньор на европейските и национални институции и банката работи по различни програми. В момента най-атрактивни са оперативните програми поради грантовия елемент, който стига до 70%. Това е най-интересно, тъй като инвестицията почти веднага се изплаща от гранта.

- Лихвите по депозитите непрекъснато падат, дори се говори за отрицателна доходност. Все повече хора търсят алтернативни начини за спестяване и се смята, че ще бъдат заменени от взаимни и други фондове. Така ли е?

- Действително, времената се промениха и банковите депозити, които са най-широко разпространения, достъпен и познат начин за спестяване, вече не носят доходност. Да бъдат напълно заменени от други форми за спестяване, честно казано, не вярвам. Още по-малко - това да стане скоро. Но все пак има отчетлив тренд на търсене на алтернативи и все повече клиенти реално се възползват от тях. В страните с развити финансови пазари от поколения част от семейното състояние се влага в застраховки, пенсионни и взаимни фондове, наред с недвижимите имоти, например. У нас традиционно почти всичко беше по банков влог и/или имот, да не споменавам и "под дюшека". В последните години хората започнаха все повече да се интересуват как да разпределят по-добре спестяванията си, така че да печелят, което е признак и за по-широка финансова култура, и за отговорно отношение към парите. В този процес банките сме партньор и съдействаме на клиентите да подберат подходящите за техните нужди продукти в зависимост от житейския етап, плановете, апетита за риск.

Има тенденция все повече хора да спестяват в застраховка "Живот" със спестовен характер - след много години на налагане на тези продукти на пазара хората вече знаят, че те са подходящи и за спестяване. Въпреки че животозастраховането все още не е станало масово, вече около 15% от българите имат застраховка "Живот". В световен план този дял е около 60%. Тенденцията е на ръст и тук наблюдаваме интересния тренд, особено сред млади родители, да предпочитат този продукт, тъй като вече осъзнават нарасналата отговорност, а и виждат ползите от застраховането на живота си. От една страна - с малка сума всеки месец - около 30-50 лв. например, те имат спокойствието, че при неблагоприятно събитие животът им е застрахован, а ако няма такова събитие, в края на периода знаят, че ще са натрупали една добра сума, с която да подпомогнат например обучението на децата си или друго важно за тях начинание. Освен това, при спешна нужда парите дори могат да се откупят по всяко време.

Виждаме интерес и към инвестиции във взаимни фондове. Тези продукти традиционно се възприемат за сложни и за хора с много големи спестявания. Това обаче съвсем не е така. Сред фондовете, които се предлагат на българския пазар, има много достъпни продукти, управлявани така, че да съхраняват инвестицията на клиента. Нашето управляващо дружество например предлага индивидуален инвестиционен план, който изисква минимум 30 лв. или 30 евро според избраната валута месечно, а имаме и продукти за еднократна инвестиция, където минимумът за влизане в избрания фонд е 200 евро. Тази достъпност, съчетана с ежедневната ликвидност, липсата на такси при записване във фонда и възможността за по-добра доходност от тази по банков депозит, ги прави интересни за по-широк кръг клиенти. Аз намирам тенденцията хората да ползват различни продукти за своите спестявания за много положителна, най-малкото с такива решения всеки от нас израства и все по-отговорно управлява живота и финансите си.

- Какво ще предприемат банките, за да предложат на клиентите си други, атрактивни варианти за спестяване, така че парите им да не напуснат кредитните институции?

- В последните години влагаме много ресурси в повишаване на знанията на нашите клиенти за различните възможности за разпределяне на семейния или личния бюджет, така че парите да носят пари. Имаме предимството да сме част от голяма международна група, което ни дава достъп до разнообразни продукти и ноу-хау и предлагаме на клиентите си различни решения за спестяване. През миналата година подновихме почти изцяло продуктовата гама на управляващото дружество Райфайзен Асет Мениджмънт, с което осигурихме достъп на клиентите си до продукти на Райфайзен Кепитъл Мениджмънт при изключително изгодни условия. Австрийското дружество е сред лидерите на пазара на управление на активи с над 30- годишен опит. Един много интересен продукт, изключително подходящ за широк кръг клиенти като вариант за влагане на част от семейните или лични спестявания, е фонд Райфайзен Активна Защита. Фондът инвестира така, че да защити 90% от най-високата си исторически достигната цена. Фондът няма такси и комисиони при влизане, той е с умерен рисков профил и минимална сума за инвестиция 200 евро. Към края на юни 2016 г. дружеството е с над 2% доходност от началото на годината, което го поставя на лидерското място сред фондове със сходен риск на местния пазар. Този продукт е специално подбран за клиентите, които нямат възможност да следят непрекъснато пазарните тенденции. Фондът се управлява консервативно, в което се убедихме и след резултатите от референдума в Обединеното Кралство - мениджърите на фонда бяха взели навреме всички мерки, така че дори малко очакваният изход от референдума да не засегне инвестициите на клиентите. Представянето на дружеството не се повлия от бурната реакция и спада на капиталовите пазари, който настъпи след като станаха ясни резултатите. Разбира се, този тип продукти носят своите рискове и не бих искала да ги омаловажавам. Важното е, че когато парите са в добри ръце и се работи отговорно, клиентите печелят в дългосрочен план и оценяват професионалното управление.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай