Вярвам, че ще успея в България

Вярвам, че ще успея в България | StandartNews.com

Надпреварата за млад медик продължава с пълна сила. Mедсестрите до 35 г. се борят за по 3 едногодишни стипендии от 400 лева месечно. Инициативата е част от кампанията "Млад медик" на в. "Стандарт", която се провежда заедно с Министерство на здравеопазването, Българския лекарски съюз (БЛС) и "Дарик радио". Критериите, по които ще се оценяват кандидатите, са разработени съвместно с Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) и можете да ги видите на сайта ни - www.standartnews.com.


Ние, бъдещите медсестри, ще издигнем престижа на професията, смята Гергана Цолова

Гергана Цолова е на 25 г. и следва за медицинска сестра във филиала на Тракийския университет в Хасково. Ето и защо е избрала тази благородна професия.

От детските си години съм запозната със сестринската професия, на която се е посветила и моята майка. Да бъда медицинска сестра е моето призвание и никога не съм изпитвала колебания. За мен успехът е разтегливо понятие - всеки може да се чувства успял, намирайки се на място, което сам си е избрал. Сигурна съм, че тук, в родината си, ще имам възможност за пълна реализация, усъвършенстване и професионално израстване. Много мои колеги имат намерение да заминат в чужбина, но за разлика от тях, аз ще остана тук. Мисля, че в България има достатъчно възможности за реализация и че ние, бъдещите медицински сестри, с добрата си теоретична подготовка, всеотдайна грижа към нуждаещите се, непрекъснато подобряване на умения и квалификация, и достойно поведение, ще можем да издигнем още повече престижа на професията и да намалим задълбочаващата се криза в нея.

Непрекъснатото обучение на специалистите по здравни грижи е изключително важно, във век на бързоразвиващи се медицина и технолигии. Моята негаснеща страст е да се образовам и надграждам. Участвам в конференции, конкурси и благотворителни кампании. Всичко това ми дава увереност и самочувствие.

А трудностите, те съпровождат всяка професия. Проблемите със заплащането на труда идват от това, че финансирането не е по вид и количество на извършените здравни грижи, а по броя на работните часове. Голяма част от медицинските сестри работят и на втори трудов договор, което на този етап, все пак е решение.

Отговорността, свързана с полагането на сестринската клетва, е голяма. Тя съдържа в себе си силни думи, в които вярвам. И, както се казва в нея: "обещавам да я превърна в ръководно начало на моето професионално и гражданско поведение!".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай