Вулкан на Оскарите! Как Христо Грозев вбесява Путин

Документалната лента, която влудява президента

Вулкан на Оскарите! Как Христо Грозев вбесява Путин | StandartNews.com

За първи път в историята на Холивуд пловдивчанин се нареди сред отличените с "Оскар". Разследващият журналист Христо Грозев играе важна роля пред и зад камерата в лентата "Навални", която заслужи статуетката в категорията за най-добър документален филм.

Продукцията е посветена на руския опозиционер Алексей Навални и борбата му за демокрация в неговата родина. В момента 46-годишният политик, юрист и блогър излежава 9-годишна присъда в затвора. 

Христо Грозев присъстваше на деветдесет и петата церемония по връчване на отличията на американската кино академия  въпреки заплахите за живота му след като беше обявен за издирване на руските спецслужби. От известно време насам той напусна Австрия, където живееше, и пребивава на територията на САЩ.

“Филмът беше в голяма степен български. Идеята е българска. Голяма част от финансирането в началото беше мое“, посочи той.

 "От данни, които съм получил от хора, близки до Путин, знам, че след като той е гледал филма, е бил много вбесен", сподели журналистът пред телевизията, изказвайки предположението си, че лентата за Навални има връзка с опасността за живота му.

”Наградата “Оскар“ е прагматично полезна. Сега филмът ще бъде гледан от поне още 20 млн. души.

Това означава, че зрителите ще бъдат запознати с фактите, които изнасяме в този филм – Русия има програма за убийство и елиминиране на собствените си граждани, на всички, които имат смелостта да тръгнат против властта или да се кандидатират за президенти“, заяви още Грозев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай