Втори живот на любимите ни вещи – всички печелят

Технологиите и устойчивостта са два сектора, които трябва да растат паралелно, казват експертите

Втори живот на любимите ни вещи – всички печелят | StandartNews.com

Източник: Shutterstock

Защо устойчивостта сега е основният двигател на иновациите?

Всяка година светът генерира 53,6 милиона тона електронни отпадъци, което се равнява на 7,3 килограма на човек. Тази цифра ще нарасне до 74 милиона тона до 2030 г., според Global E-Waste Monitor.

Електронните отпадъци  са най-бързо растящият поток от битови отпадъци в света, подхранван главно от по-високите нива на потребление, кратки жизнени цикли и ограничени възможности за ремонт. Само 17,4 процента от електронните отпадъци през 2019 г. са събрани и рециклирани. Това означава, че златото, среброто, медта, платината и други възстановими материали с висока стойност, консервативно оценени на 57 милиарда щатски долара – сума, по-голяма от брутния вътрешен продукт на повечето страни – са предимно изхвърлени или изгорени, вместо да бъдат събрани за обработка и повторна употреба.

Първата стъпка, която можете да предприемете, за да спрете това, е да намалите вредата, която ще донесе създаването на повече електронни устройства. Така че, спрете често да сменяте устройствата и увеличете тяхната устойчивост.

Много от материалите, използвани за направата на тези продукти, могат да бъдат възстановени и повторно използвани, включително пластмаса, стъкло, метал и алуминий. От Apple, например, казват, че техният 13-инчов MacBook Air с Retina дисплей съдържа над 40 процента рециклирано съдържание.

Изхвърлените електронни устройства са нарастващ проблем със значително въздействие върху околната среда. За да се справят с този проблем, потребителите и компаниите трябва да насърчават повторната употреба и рециклирането.

Непрестанно чуваме за рециклиране на пластмаса, хартия и стъкло. И сякаш  поправката и повторната употреба на използваните устройства са станали остарели концепции. Истината е обаче, че бизнеса обръща поглед точно към джаджите, с които вече сме готови да се разделим, за да се справи с нарастващия проблем с електронните отпадъци.

Източник: Shutterstock

Не се отказвайте от джаджа, която не е напълно функционална – малък ремонт може бързо да реши проблема и да върне телефона ви, например, към нов живот. Това разумно решение може не само да намали електронните отпадъци, но и да помогне за по-доброто бюджетиране на разходите.

Рециклирайте това, което е непоправимо

Рециклирането на един милион лаптопа би възстановило достатъчно материали, които могат да се използват за захранване с електричество на 3657 домове в САЩ за цяла година.

Купете ремонтирани устройства

В случаите със смартфони и лаптопи много хора ги сменят след година-две с по-новите модели. А всъщност моделите не са никак лоши и ремонтираните устройства са щателно проверени, проблемите им са отстранени, а дефектните части сменени. Можете да закупите обновен iPhone на много по-ниска цена, като същевременно получавате почти същото ниво на производителност.

Дарете или продайте

И не забравяйте - в повечето случаи вашето остаряло устройство все още работи и може да служи на някого. Дарете го. Отделно, много хора са готови да купуват употребявани устройства на по-ниски цени.

Нов живот за старите ни вещи – кои компании са крачка напред

Защитниците на околната среда казват, че най-важната стъпка за справяне с нарастващия проблем с електронните отпадъци е просто да се опитате да използвате електрониката си възможно най-дълго.

Когато купувате по-нов модел джаджа, можете да получите отстъпки, като донесете старото си устройство на същата компания. Те са особено популярни при телефони и таблети.

Източник: Unsplash

Технологичните гиганти  Apple и Samsung създадоха дори Магазини за ремонт на самообслужване. Те предоставят ръководства и оригинални части за потребители, които търсят ремонт „направи си сам“ за своя iPhone. Самостоятелният ремонт е предназначен за хора със знания и опит при ремонт на електронни устройства. За по-голямата част от клиентите на разположение са сертифицирани техници, които също вдъхват втори живот на старите телефони.

Много от отговорните световни брандове вярват, че продукти, които вече не се използват, могат да получат втори шанс и, с нужната експертна грижа и внимание, да влязат отново в употреба. Това важи с пълна сила за водещата бездимна алтернатива у нас – IQOS.

 

Източник: Instagram/ @bg_iqos

 От бранда дават нов живот на вече използвани устройства, като преглеждат всички върнати от потребителите устройства, подбират само тези в достатъчно добро състояние и след това ги обновяват – това са устройствата IQOS Refreshed. Те са санитизирани и почистени, с обновен софтуер и на по-достъпна цена, но със същите гаранционни условия и са налични до изчерпване на количествата. Изборът да се сдобиеш с устройство или вещ, която е обновена, е истински акт на устойчивост, който дава възможност да редуцираме отпадъка, електронния включително, и да обърнем поглед към алтернативите за по-добър живот с по-малко вреда. Както за околната среда, така и за нас самите.  

От Amazon също се хвалят колко ангажирани са с устойчивостта: „Изградихме програма за обновяване и замяна, която предпази милиони устройства от завършване на сметищата само през 2019 г. Ние също така проектираме нашите продукти да издържат, така че клиентите да не се налага да надграждат до нов хардуер всяка година – всъщност много от нашите продукти все още се използват след пет години.“

А чували ли сте за Repair café? Има над 2500 Repair Cafés по целия свят- това са безплатни места, където посетителите носят счупените си вещи от вкъщи. Има инструменти и материали, които да им помогнат да поправят от колело до дреха, от електроуред  до детска играчка. Ако няма какво да ремонтират, може да се насладят на чаша чай или кафе. Или могат да помогнат с нечий друг ремонт. Може да се вдъхновяват и на масата за четене – като разлистят книги за ремонти и наръчника „Направи си сам“.

И накрая един хак за напреднали:

                         Удължете живота на телефона си с няколко години, като го превърнете в дистанционно. Безброй приложения ви позволяват да превърнете вашия телефон със сензорен екран в дистанционно управление за вашия телевизор или климатик.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай